Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Ylistetyllä Timosella suuret paineet

Lahden valtuusto valitsi maanantaina Jyrki Myllyvirran seuraajaksi monipuolisen uran erityisesti kulttuurin parissa tehneen Pekka Timosen. Elokuun puolivälissä Lahden ja lahtelaisten palvelukseen tuleva Timonen on toiminut viimeiset neljä vuotta Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteerinä. Hänen työhistoriaansa kuuluu myös muun muassa Helsingin kaupungin kulttuurijohtajuus.

Valtuuston valinta oli harvinaisen yksituumainen. Vain kahdeksan valtuutettua 59:stä raapusti suljetussa lippuäänestyksessä paperiin Lappeenrannan kaupunginjohtajan Kimmo Jarvan nimen. Valtuuston ilahduttava yhtenäisyys kaupunginjohtajavalinnassa antaa Timoselle erinomaisen selkänojan aloittaa kolme vuotta kestävä pesti kaupunginjohtajana.

Selvä enemmistö valintakokouksessa puhuneista valtuutetuista ylisti Timosen ominaisuuksia. Vuolaat kehut latasivat samalla Timoseen kohdistuvat odotukset tappiin.

Timonen on kertonut, että häntä kiehtoo ajatus pitkäjänteisyydestä (ESS 12.6.). Sitä kaupunginjohtajalta toden totta tarvitaan. Projektijohtajana viime vuosina profiloitunut Timonen kyennee tuomaan kaupunkiin kaivattua ketteryyttä. Tehtävässä vaadittavaa malttia ja ison kuvan hahmottamista ei aiempaa kaupunginjohtajakokemusta vailla oleva Timonen saa kuitenkaan unohtaa.

Kuherruskuukausi ei saa näkyä höveleinä talouslin-jauksina.

Jotkut valtuutetut ovat epäilleet Timosen talousosaamista. Timonen onnistui kuitenkin vakuuttamaan selkeän enemmistön valtuutetuista osaamisestaan myös talousasioiden saralla. Valitulla kaupunginjohtajalla onkin paineita osoittaa olevansa puheidensa mittainen mies myös rahapussin vartijana.

Timonen aloitti vakuuttelun heti maanantain valtuutetuille pitämässään kiitospuheessa. Hän korosti, että kaupungin on käytettävä rahansa viisaasti. Kaikilla kaistoilla ei voi kiihdyttää yhtä aikaa, Timonen kuvaili (ESS 12.6.).

Valtuustokauden alussa sovittua sopeutusohjelmaa on edistettävä tarmokkaasti myös uuden kaupunginjohtajan aikana. Poliitikkojen ja uuden kaupunginjohtajan kuherruskuukausi ei saa näkyä höveleinä talouslinjauksina.

Timosen laajat valtakunnalliset ja kansainväliset verkostot tulevat Lahdelle erinomaisen tärkeään saumaan. Lahden on katsottava avarakatseisesti kaikkiin suuntiin, jotta kaupunkia riivaavat ongelmat saadaan ratkaistuiksi ja nykyisiä vahvuusalueita saadaan vahvistettua entisestään.

Jos Timonen ja poliitikot onnistuvat tulevien vuosien aikana Lahden kehittämisessä ja taloustilanteen parantamisessa, ei ole mitään syytä, miksi Timonen ei voisi jatkaa kaupungin kansliapäällikkönä, kun Lahdessa siirrytään pormestariaikaan vuoden 2021 kuntavaalien jälkeen. Olisi suorastaan suotavaa, että pormestarimalliin siirryttäessä kaupungin viranhaltijajohtoon ei tarvitsisi etsiä taas uutta ihmistä.

Vaikka poliitikot kehuillaan kasasivatkin suuria odotuksia ja paineita Timosen harteille, on luottamushenkilöiden muistettava oma vastuunsa. Jos kaupunki ei ole kolmen vuoden päästä parempi kuin nyt, on poliitikkojen syytä mennä ensin peilin eteen ja vasta sitten osoittaa syyttävällä sormella Timosen suuntaan.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi