Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Trump löysi Kimistä uuden ystävän

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin jännityksellä odotettu tapaaminen toteutui kuin toteutuikin jotakuinkin suunnitellusti varhain tiistaina Suomen aikaa Singaporessa.

Se oli päivän ensimmäinen uutinen. Äkkinäisistä käännöksistään tunnettu Trumphan ehti jo kertaalleen perua osallistumisensa viime maaliskuusta lähtien pohjustettuun tilaisuuteen, ja epäilyjä sen onnistumisen puolesta esitettiin yleisesti aivan viime päiviin saakka.

Toinen ja paljon suurempi uutinen oli, että tapaaminen ei jäänyt kummaltakaan osapuolelta pelkäksi kohteliaisuuskäynniksi. Trump ja Kim yllättivät ehkä omat esikuntansakin ja Trump varmasti liittolaisensa Etelä-Korean allekirjoittamalla asiakirjan, jonka päämääränä ei ole enempää eikä vähempää kuin Korean nimimaan täydellinen riisuminen ydinaseista.

Asiakirja on tosin siinä määrin yleisluontoinen ja jatkovalmistelusta riippuvainen, että Trumpin ja Kimin ei kannata vielä näillä näytöillä jäädä odottelemaan seuraavaa Nobelin rauhanpalkintoa. Molemmat sitä paitsi tunnetaan taipumuksestaan ylenkatsoa kansainvälisiä sopimuksia. Pohjois-Korea on luvannut monesti ennekin luopua ydinohjelmastaan, mutta perunut aina puheensa. Trump repii sopimuksia työkseen, joskaan ei vielä toistaiseksi niitä, joihin hän on raapustanut oman nimensä.

Näillä näytöillä ei vielä kannata jäädä odottamaan Nobelin rauhanpalkintoa.

Tärkeää joka tapauksessa oli, että kaksikko nyt ylipäätään tapasi toisensa. Propagandavoitto tosin oli Kimille suurempi kuin Trumpille. Viimeksi maiden johtajat ovat kohdanneet ennen Korean sotaa. Pohjois-Korea on mielinyt uusintaa monesti, mutta Yhdysvaltain presidentit eivät ole aiemmin suoneet sitä iloa brutaaleille diktaattoreille.

Trump toimi nyt tässäkin toisin kuin edeltäjänsä. Parempi silti niin, kuin että viime syksynä kiihtynyt sanasota kaksikon välillä olisi siirtynyt uhittelusta tekoihin. Eihän ole kulunut kuin runsaat puoli vuotta siitä, kun Trump haukkui Kimiä pieneksi rakettimieheksi ja Kim Trumpia vanhaksi höppänäksi, Trumpin vieläpä uhatessa Pohjois-Koreaa tulella ja raivolla.

Vielä vuodenvaiheessa kaksikko äityi väittelemään julkisesti siitä, kummalla on isompi ydinaseiden laukaisupainike. Se sai maailman jo näkemään painajaisia tuhosta, johon Trumpin ja Kimin koulupoikamainen nokittelu voisi Kaakkois-Aasian ja koko ihmiskunnan johtaa.

Uusi vuosi toi kuitenkin tullessaan myös Etelä-Koreassa järjestetyt talviolympiakisat, joiden varjolla avautui ensin yhteydenpito molempien Koreoiden välillä. Nopeasti alkanut liennytyskehitys johti keväämmällä myös Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välien paranemiseen siinä määrin, että maat pystyivät sopimaan huippukokouksesta.

Trump ja Kim myhäilivät tyytyväisyyttään historialliseen tapaamisensa. Trump varsinkin vaikutti viihtyvän uuden ystävänsä kanssa paremmin kuin läntisten kumppaniolettamiensa parissa. Tyytyväisyyttään he vakuuttivat myös aiesopimukseensa, jonka todellinen merkitys selviää kuitenkin vasta aikojen kuluessa.

Jo paljon aiemmin voi kaksikon nyt saavuttama sielujen sympatia loppua äkillisesti vain yhteen harkitsemattomaan lausahdukseen tai twiittiin jommalta kummalta liipaisinherkältä osapuolelta.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi