Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Ladecia odottaa raju kertarysäys

Lahden seudun kehitysyhtiössä Ladecissa aloitetaan pian yt-neuvottelut, joiden lähtökohta hakee kaikessa ankaruudessaan vertaistaan Lahden kaupunkiseudun kuntaomisteisten yhtiöiden historiassa.

Ladec joutuu näillä näkymin supistamaan toimintaansa jopa 20 henkilötyövuoden verran (ESS 6.6.). Pahimmillaan tämä voi tarkoittaa, että melkein puolet yhtiön 46 työntekijästä joutuu irtisanotuksi.

Yt-neuvottelujen tarve juontaa juurensa Ladecin nykyisten ja myös tulevien omistajakuntien tahdosta leikata merkittävästi yhtiön rahoitusta ensi vuoden alusta.

Aikanaan paljon leveämpien harteiden varaan rakennettu Ladec, alun perin Lahden seudun yrityskeskus, on viime vuoden vaikuttanut enää Lahden, Hollolan ja Orimattilan alueilla näiden kolmen kunnan omistuksessa. Kapeaksi käyneitä harteita on jatkossa tarkoitus leventää myös Asikkalan, Iitin, Padasjoen ja Hartolan varaan.

Olisiko korjausliikkeen voinut tehdä useammalle vuodelle porrastettuna?

Varsin ristiriitaisesti omistajapohjan laajentaminen ei kuitenkaan kasvata Ladecin osakseen saamaa kuntarahoitusta. Päin vastoin, asukaskohtainen rahoitus pienenee huomattavasti. Esimerkiksi yhtiön suurin omistaja Lahti melkein puolittaa oman maksuosuutensa 21,50 eurosta 12 euroon per asukas.

Yhteenlaskettuna nämä vähennykset tarkoittavat, että Ladec joutuu jo ensi vuona tulemaan toimeen runsaat 900 000 euroa pienemmällä kuntarahoituksella kuin tänä vuonna. Täysin budjettirahoituksella pyörivän yhtiön budjetista se on niin suuri osuus, että radikaalit toimenpiteet ovat väistämättömiä, vaikka niiden seuraukset ovat ikäviä isolle osalle yhtiön henkilöstöä.

Elokuussa päättyvissä yt-neuvotteluissa tarkastellaan toimitusjohtaja Jukka Rantasen mukaan kaikkia Ladecin toimintoja. Samalla tarkennetaan, mihin supistukset kohdistetaan ja mihin palvelujen taso jatkossa asettuu.

Tämäkin tavoite perustuu niin nykyisten kuin tulevien omistajakuntien tahtoon, huomauttaa Ladecin hallituksen puheenjohtaja Juha Rostedt (kok.). Kuntien neuvotteluissa on käynyt ilmi, että Ladecilta kaivataan erityyppisiä palveluita kuin mitä yhtiöltä on viime aikoina totuttu saamaan.

Kunnat haluavat nyt Ladecin panostavan tähänastisenkin toimintansa kovimpaan ytimeen, auttamaan yrityksiä niiden perustamiseen, sijoittumiseen ja kehittämiseen liittyvissä asioissa. Vähemmälle voidaan jättää strateginen kehittäminen ja yhdessä kuntien kanssa tehtävät asiat. Niissä kunnat ovat valmiita kasvattamaan omaa rooliaan.

Esimerkiksi Lahti ei aio vähentää elinvoimatoimintojensa rahoitusta kokonaisuudessaan, mikä olisikin tänä päivänä outo ratkaisu. Leikatessaan Ladecin rahoitusta Lahti aikoo nyt yhteysjohtajansa Mari Kuparisen mukaan panostaa vahvemmin muun muassa tapahtumiinsa, kaupunkibrändin luomiseen ja viestintään.

Omistajakuntia on vaikea moittia siitä, että he haluavat kokemustensa perusteella ohjata Ladecin laajalle rönsyillyttä toimintaa mielestään olennaisempaan suuntaan. Rahoituksen näin massiivinen leikkaaminen kertarysäyksellä on kuitenkin arveluttava tapa yksin henkilöstöpolitiikan näkökulmasta.

Olisiko korjausliikkeen voinut tehdä useammalle vuodelle porrastettuna, jotta yhtiölle ja sen työntekijöille olisi jäänyt enemmän aikaa sopeutua uusiin vaatimuksiin?

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi