Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Kisapuiston stadion entistä tarpeellisempi

Tuskallisen kauan valmisteilla olleesta Kisapuiston stadionhankkeesta saatiin torstaina uutta tietoa, kun Lahden kaupungin tilayhtiö Spatium julkisti tarkentamansa toteutussuunnitelman.

Hanke on muuttunut melkoisesti edukseen sitten edellisten hahmotelmien. Uuden pääkatsomon täydentäminen kahdella päätykatsomolla nostaa yleisökapasiteetin 5 500:aan. Siten stadion täyttäisi Euroopan jalkapalloliiton kansainvälisille otteluille asettamat vähimmäisvaatimukset. Pääkatsomoon on myös varattu aiempaa runsaammin lämmintä tilaa, mikä mahdollistaa stadionin käytön ympärivuotisesti ja vahvistaa sen yleisöpalveluja.

Lisäykset vastaavat lahtelaisen jalkapalloyhteisön ja eritoten stadionin pääkäyttäjän FC Lahden tarpeita paremmin kuin vanhat suunnitelmat. Varjopuoli on, että parannusten myötä myös kustannusarvio on noussut melkein kolmanneksella 10,4 miljoonaan euroon. Samalla on jäänyt täyttymättä kaupungin konserni- ja tilajaoston vaatimus 40 prosentin ulkopuolisesta rahoituksesta. Tämä osuus on pudonnut noin 30 prosenttiin. Tosin euromääräisesti potti on hieman kasvanut runsaaseen kolmeen miljoonaan.

Täyttä varmuutta ulkoisen rahoitusosuuden toteutumisesta ei Spatium vielä antanut, sillä neuvotteluja on edelleen meneillään. Todennäköisenä voi pitää, että avustusta on saatavissa ainakin opetus- ja kulttuuriministeriöltä sekä Suomen Palloliitolta. Merkittävät yksityiset rahoittajat sitä vastoin pysyttelevät edelleen piilossa, mistä niiden toivoisi astuvan pian esiin hankkeen uskottavuuden vahvistamiseksi.

Jos Lahti ei pysy kehityksen kelkassa, täällä tuskin pelataan pääsarjaa pitkään.

Spatium havittelee ulkopuolista rahaa myös joukkorahoituskampanjalla, johon osallistumalla tavallisetkin jalkapallon ystävät pääsisivät kantamaan kortensa kekoon. Kiinnostuneita löytynee ainakin siitä 10 000 allekirjoittajan joukosta, joka kolme vuotta sitten yritti vauhdittaa Kisapuiston uudistamista päättäjille toimittamallaan vetoomuksella.

Spatium odottaa kaupungilta lopullista investointipäätöstä marraskuussa, jotta stadion olisi käytettävissä keväällä 2020. Veronmaksajien osuuden kohoaminen noin seitsemään miljoonaan euroon takaa, ettei päätös tule olemaan läpihuutojuttu. Päättäjien soisi silti ymmärtävän, kuinka tarpeellinen stadion on niin lahtelaisen jalkapallon kuin Kisapuiston sekä koko Ranta-Kartanon alueen kehittämisen ja ilmeen kannalta.

Jalkapallon pääsarjapaikkakunnille on noussut stadioneita kuin sieniä sateella, ja lisää on tulossa. Jyväskyläkin päätti vastikään valtavasta liikuntapaikkakokonaisuudesta, joka käsittää myös jalkapallostadionin. Jos Lahti ei pysy tämän kehityksen kelkassa, täällä tuskin pelataan pääsarjaa kovin pitkään.

Aiemmin Kisapuiston stadionia on voitu vastustaa sillä perusteella, että hiihtostadion täyttää kaikki niin kotimaisille kuin kansainvälisille otteluille asetetut edellytykset. Tämä kortti on nyt päässyt vanhentumaan.

Tämän kesän europelinsä FC Lahti saa pelata hiihtostadionilla enää poikkeusluvalla, jonka uusimisesta ei ole takeita. Jos joukkue selviytyy eurokentille myös ensi vuodeksi, sitä uhkaa evakko johonkin naapurikaupunkiin. Se olisi nolo juttu Lahdelle, mutta helpompi sietää, jos silloin olisi jo olemassa sitova päätös Kisapuiston stadionin ­rakentamiseksi.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi