Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Hallituspuolueet kokoontuvat soten varjossa

Jos kaikki olisi sujunut niin kuin hallitus vielä muutama kuukausi sitten suunnitteli, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) voisivat marssia tänä viikonloppuna pidettäviin keskustan ja kokoomuksen puoluekokouksiin suurina voittajina.

Toisin kuitenkin kävi. Kuten hyvin tiedetään, eduskunta ei ole vastoin hallituksen alkuperäisiä kaavailuja vielä antanut lopullista hyväksyntäänsä sote- ja maakuntauudistukselle, eikä sitä ole näillä näkymin odotettavissakaan kuin ehkä alkusyksystä.

Ja koska päätökset sotesta sekä maakuntien itsehallinnosta ovat lykkääntyneet, eivät Sipilä ja Orpo pysty kertomaan puoluekokousväelleen varmasti myöskään maamme ensimmäisten maakuntavaalien tarkkaa ajankohtaa.

Tämä lienee isompi pettymys Sipilälle. Sotkamoon kokoontuvan keskustaväen tiedetään odottavan maakuntavaaleja vesi kielellä nyt, kun puolueen ikiaikainen haave maakuntien itsehallinnosta on lähempänä toteutumistaan kuin koskaan. Mutta niin kauan kuin soten kohtalosta vallitsee vähäinenkin epävarmuus, ei keskusta voi olla varma myöskään maakuntauudistuksen toteutumisesta.

Oman säväyksensä molemmille kokouk-sille antaa tuore kannatusmittaus.

Sote-uudistuksen kohtaamat vaikeudet eduskunnan käsittelyssä, asiantuntijoiden ristitulessa ja myös kokoomuksen omassa keskuudessa ovat puolestaan Orpolle valitettava tosiasia, jota hän ei pääse pakoon kotikaupungissaan Turussa järjestettävässä puoluekokouksessa.

Orpo on pannut uskottavuutensa kokoomuksen puheenjohtajana peliin pyrkiessään urhoollisesti puolustamaan sotea niin ulkoiselta kuin sisäiseltäkin arvostelulta. Samaan hän joutuu varautumaan myös puoluekokouksessa, missä sote epäilemättä nousee keskeiseksi puheenaiheeksi – ellei virallisissa puheenvuoroissa niin ainakin käytävillä.

Tästä pitänee huolen paikalle saapuva Helsingin pormestari Jan Vapaavuori. Kokoomuksen sote-kapinaliikkeen johtotähti ennusti sotelle alkuviikosta taas tylyä loppua, vaikka kokoomus on hänen mukaansa myynyt melkein kaikki periaatteensa uudistuksen toteutumiseksi.

Niin solmussa sote ei silti ole ainakaan vielä, että se vaarantaisi Orpon jatkon kokoomuksen johdossa. Haastajia ei ole ilmaantunut näköpiiriin. Yhtä vähän asemansa puolesta tarvitsee pelätä Sipilän. Hänen jatkonsa varmistui käytännössä toukokuussa, kun haastajaksi mielinyt Paavo Väyrynen heitti pyyhkeen kehään ja erosi varmimmaksi vakuudeksi keskustan jäsenyydestä.

Oman säväyksensä molemmille puoluekokouksille antaa Ylen torstaina julkistama kannatusmittaus. Se oli mukavampaa kuultavaa Sipilälle kuin Orpolle.

Molemmille oli mieleen, että suosituimman puolueen SDP:n kannatuksen kasvu näyttää pysähtyneen. Orpolle oli kuitenkin huolestuttava uutinen, että kokoomuksen kannatus on pudonnut lähes kokonaisen prosenttiyksikön, mutta keskustan noussut melkein yhtä paljon.

Jos tämä suuntaus jatkuu, se tarkoittaa, että seuraavan pääministerin paikka ei olekaan vain kahden puoluejohtajan eli Antti Rinteen ja Petteri Orpon keskinäinen kauppa. Pääministerikisasta ei siinä tapauksessa voi sulkea pois myöskään tehtävän nykyistä haltijaa Sipilää, minkä keskustaväki varmasti panee helpottuneena merkille Sotkamossa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi