Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Väyrysen sirkuksessa taas uusi esitys

EU-parlamentista eduskuntaan pian kotiutuva Paavo Väyrynen ilmoitti maanantaina palaavansa johtamaan perustamaansa kansalaispuoluetta, josta hän erosi huhtikuussa tavoiteltuaan vielä tuolloin keskustan puheenjohtajuutta. Eduskunnassa Väyrynen aikoo muodostaa kansalaispuolueen eduskuntaryhmän.

Tosin tarkasti ottaen ilmoitusta ei tehnyt Väyrynen vaan kansalaispuolue tiedotteessaan. Viestistä kaikui kuitenkin kaikessa ehdottomuudessaan puolueen perustajan ääni. Väyrysellähän ei ole enää aikoihin ollut tapana kysellä muilta lupaa tekemisilleen, kun kyse on hänen omasta urakehityksestään.

Edellisen kerran näin tapahtui huhtikuussa. Silloin Väyrynen julisti eroavansa keskustasta ja aikaistavansa paluunsa Brysselistä Arkadianmäelle kesäkuun alkupuolelle. Kyse oli niin poikkeuksellisesta menettelystä, että eduskunnan virkamiehet joutuivat varmistamaan perustuslakiasiantuntijoilta sen lainmukaisuuden.

Paluustaan kansalaispuolueen puheenjohtajaksi Väyrynen ei sentään näytä tehneen päätöstä vain omin päin, mikä olisikin ollut ainutlaatuista suomalaisen puoluedemokratian pitkässä ja enimmäkseen kunniakkaassa historiassa.

Komea, joskin ristiriitojen täyttämä ura ansaitsisi tyylikkäämmän lopun.

Maanantaisesta tiedotteesta ilmenee, että kansalaispuolue oli pitänyt hallituksen kokouksen, jossa Seppo Hauta-aho oli pyytänyt eroa puheenjohtajan paikalta. Hänen tilalleen hallitus oli valinnut Väyrysen. Hauta-ahosta tehtiin puoluesihteeri.

Iso ongelma on kuitenkin siinä, että kansalaispuolueella on edelleen toinenkin hallitus, joka maaliskuussa erotti Väyrysen syyttäen tätä taloudellisista väärinkäytöksistä. Samoin kansalaispuolueella on toinen, aiemmin Hauta-ahon ja nyt Väyrysen kanssa kilpaileva puheenjohtaja. Hän on Sami Kilpeläinen, jonka valittiin tehtäväänsä puolueen vuosikokouksessa maaliskuussa.

Kilpeläinen kiirehti maanantaina syyttämään Väyrystä laittomasta esiintymisestä puolueen nimissä. Hän myös kertoi puolueen jättäneen Väyrysen toiminnasta tutkintapyynnön poliisille. Väyrynen puolestaan syytti jo maaliskuussa kansalaispuolueen alkuvuoden kokouksia laittomiksi ja on vaatinut niissä tehtyjen päätösten toimeenpanon kieltämistä.

Väyrysen ja hänen perustamansa kansalaispuolueen keskenään kilpailevien ryhmittymien kärhämään on vaikea suhtautua täydellä vakavuudella, varsinkaan sen tuoreimpien käänteiden jälkeen. Sama pätee moniin muihinkin Väyrysen viime vuosien tempauksiin. Kyse on jo pitkään ollut poliittisesta sirkuksesta, jolle voi joko nauraa tai itkeä.

Surullisen sävyn sirkukselle antaa sen pääesiintyjän kohtalo. 72-vuotias Väyrynen on kokenut politiikassa melkein kaiken mahdollisen tultuaan valituksi eduskuntaan ensimmäisen kerran melkein 50 vuotta sitten. Vain pääministerin ja presidentin tehtävät ovat jääneet häneltä tavoittamatta, vaikka pyrky niihinkin on ollut kova.

Nyttemmin Väyrysen poliittinen ura on jo pitkään lasketellut kohti auringonlaskua saaden osakseen yhä vahvemmin tragikoomisia piirteitä. Komea, joskin ristiriitojen täyttämä taival ansaitsisi paljon tyylikkäämmän lopun kuin se, mikä Väyrysellä nyt valitettavasti siintää näköpiirissä.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi