Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Kyseenalainen erivapaus joutaa väistyä

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) asettama työryhmä pohtii parhaillaan, olisiko mahdollista luopua yli 30 vuotta vanhasta poikkeuslaista, joka vapauttaa Jehovan todistajat asevelvollisuudesta ja myös siviilipalveluksesta (HS 12.5.). Toimeksiannon taustalla on puolustusministeriössä virinnyt ymmärrettävä huoli maanpuolustuksemme peruskiven, yleisen asevelvollisuuden puolesta.

Huoli virisi alkuvuodesta Helsingin hovioikeuden vapautettua syytteestä totaalikieltäytyjän, jolle käräjäoikeus oli määrännyt vankeutta. Hovioikeuden mukaan vankeustuomio olisi kohdellut häntä syrjivästi, koska Jehovan todistajiakaan ei tuomita siitä, että he eivät suostu suorittamaan sen enempää varusmies- kuin siviilipalvelusta.

Perustuslakimme velvoittaa jokaisen kansalaisen osallistumaan isänmaan puolustamiseen tai auttamaan siinä. Tällä perusteella totaalikieltäytyjille on langetettu rikostuomioita lukuun ottamatta juuri Jehovan todistajia. Heidät vapautettiin asevelvollisuudesta ja siviilipalveluksesta vuonna 1985 säädetyllä poikkeuslailla. Sitä ennen heitä passitettiin kieltäytymisen takia vankilaan satakunta vuosittain.

Poikkeuslain säätämiseen vaikutti aikanaan YK:n ihmisoikeuskomitean näkemys, joka piti vankilaan passitettuja totaalikieltäytyjiä mielipidevankeina. Myöhemmin Jehovan todistajien erivapaus on kuitenkin alkanut herättää kyseenalaista huomiota kansalaisten yhdenvertaisuuden näkökulmasta. Tämän johdosta työryhmät ja selvitysmiehet ovat aiemminkin yrittäneet hakea ongelmaan ratkaisua, mutta toistaiseksi tuloksetta.

Kansalaiset on syytä asettaa tässäkin asias­sa samalle viivalle.

Helsingin hovioikeus on tiettävästi ensimmäinen oikeusistuin, joka päätöksellään katsoi Jehovan todistajien erivapauden olevan ristiriidassa perustuslakiimme kirjatun kansalaisten yhdenvertaisuuden kanssa. Jostain syystä eduskunnan yleensä tarkka perustuslakivaliokuntakaan ei aikanaan ollut kiinnittänyt asiaan painokasta huomiota.

Hovioikeuden päätös ei vielä ole lainvoimainen, sillä siitä on vireillä valitus Korkeimmassa oikeudessa. Silti puolustusministeriö on toiminut viisaasti ryhtyessään jo tässä vaiheessa vielä kertaalleen selvittämään, miten Jehovan todistajia suosiva laki saataisiin sovitelluksi yhteen perustuslain vaatimusten kanssa.

Kansalaiset on syytä asettaa tässäkin asiassa samalle viivalle. Jehovan todistajien erivapauden poistaminen on suositeltavin ratkaisu, koska se palvelisi myös maanpuolustuksemme etua.

Toinen vaihtoehto olisi vapauttaa kaikki muutkin totaalikieltäytyjät rangaistuksista. Se saattaisi lisätä totaalikieltäytymisen suosiota niin paljon, että varusmiespalvelukseen ei enää riittäisi tarpeeksi menijöitä. Tämä pakottaisi maamme pohtimaan vakavasti aivan uudenlaisia puolustusratkaisuja.

Erityiskohtelun poistamisen varjopuoli on, että kansalaisvelvollisuudestaan kieltäytyviä Jehovan todistajia odottaisi jälleen rikostuomio. Hehän eivät hyväksy siviilipalvelusta varusmiespalveluksen vaihtoehtona, koska se kytkeytyy heidän ajattelutavassaan maanpuolustusvelvollisuuteen.

Asenteiden toivoisi tältä osin lientyvän, sillä on vaikea nähdä, miten työskentely siviilipalveluksessa esimerkiksi kirjastossa tai vanhustenhoidossa tukisi millään tavoin aseellista maanpuolustusta.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi