Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Lahti vauhditti Ranta-Kartanon hanketta

Toistaiseksi tyhjänä ammottavalle Ranta-Kartanon alueelle kaavailtu hotelli-vesiliikuntakeskus liikahti tähän asti merkittävimmän askelensa eteenpäin, kun Lahden kaupunginhallitus sitoutui toteuttamaan täysimittaisen uimahallin keskuksen yhteyteen.

Päätös tosin sisältää perusteltuja ehtoja, joiden vaikutus hankkeen edistämiseen jää vielä nähtäväksi. Kaupunki kun pitää lupaamansa vain siinä tapauksessa, että alueen suunnitelmat toteutuvat kokonaisuutena. Itsestään selvä edellytys on, että tarvittava asemakaavan muutos saa aikanaan lainvoiman. Kaupunginhallitus haluaa aloittaa rakentamisen kahden vuoden kuluessa siitä, kun kaavamuutos on vahvistunut.

Ranta-Kartanon hotelli-vesiliikuntakeskukseen on uimahallin lisäksi hahmoteltu muiden muassa hotellia, kylpylää, kauppoja, ravintoloita sekä pysäköintitaloa. Kokonaisuuden alustava kustannusarvio on päälle sata miljoonaa euroa.

Uimahalli sisältäisi uintipiirien kovasti kaipaaman 50-metrisen altaan. Hallin hinta veronmaksajille on arviolta 27 miljoonaa euroa. Saman verran maksoi kaupungille aikanaan Sibeliustalo.

Paineet lisääntyvät myös ­viereisen Kisapuiston ilmeen kohentamiseksi.

Vankimpia perusteita Sibeliustalon rakentamisen puolesta oli valtion lupaus avustaa hanketta noin kolmanneksella sen kokonaishinnasta. Jossain määrin saman suuntaisesta kuviosta on kyse myös Ranta-Kartanon hotelli-vesiliikuntakeskuksen tapauksessa.

27 miljoonan panostus uimahalliin ei ole kaupungille mikään pikku juttu varsinkaan aikana, jolloin investointiohjelma uhkaa muutenkin paisua yli äyräiden koulujen ja päiväkotien valtavan uudisrakentamistarpeen takia.

Kaupunginhallituksen yksimielinen päätös kielii kuitenkin päättäjien arvioivan sijoituksen kannattavaksi, jos tai kun se houkuttelee yksityiset tahot investoimaan Ranta-Kartanoon moninkertaisen summan rahaa.

Velkaantumispaineidensa hillitsemiseksi kaupungin kannattaa harkita uimahallin rahoittamista muilla tavoin kuin suoraan taseesta, esimerkiksi Lahdessa oudon vähälle hyödyntämiselle jääneen elinkaarimallin avulla.

Ranta-Kartanon hankkeen suunnittelua vetää tätä nykyä lahtelainen kiinteistösijoitusyhtiö Kinos Property Investment. Toimitusjohtaja Arto Korhonen on kertonut kaupungin päättäjille ja myös julkisesti (ESS 4.5.), että yhtiö pääsee tekemään sopimukset hotellioperaattorin ja päävuokralaisen kanssa, jos kaupunki sitoutuu hankkeeseen.

Korhosen mukaan hotellioperaattori löytyy näin keskeiselle paikalle varmasti, minkä jälkeen Kinoksen tehtäväksi jää hankkia hankkeelle myös investori.

Lähiaikoina varmistunee, riittääkö kaupunginhallituksen ehdollinen päätös tyydyttämään potentiaalisten operaattoreiden ja sijoittajien tarpeet. On monta hyvää syytä toivoa, että niin tapahtuu. Hotelli-vesiliikuntakeskuksesta voi parhaimmillaan tulla Lahteen kaivattu matkailutäky, joka vahvistaisi kaupungin vetovoimaa ja poikisi paljon hyvää. Iloa se tuottaisi lahtelaisillekin.

Keskuksen rakentuminen lisää paineita myös viereisen Kisapuiston ilmeen kohentamiseksi. Ei ole keskuksen markkinoinnille eduksi, jos sen vieressä seisoo vielä ensi vuosikymmenelläkin jalkapalloareenan hajoamispisteessä oleva vanha pääkatsomo.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi