Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Toisen asteen maksuttomuus arvokas tavoite

Kansalaisaloite maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta etenee eduskunnan käsittelyyn. Asia varmistui sunnuntaina, kun aloite ylitti vaaditun 50 000 allekirjoituksen rajan. Opiskelun kustannukset ovat vakava ongelma monelle nuorelle ja heidän perheelleen.

Pelastakaa lapset ry:n teettämän selvityksen mukaan yli 12 prosentilla toisen asteen opiskelijoista oli vaikeuksia selviytyä opiskelun kustannuksista. Lukiossa ja ammatillisessa koulutuksessa opiskelun aikaiset kustannukset voivat nousta tuhansiin euroihin.

Kukaan ei tiedä tarkkaan, kuinka moni nuori jättää kokonaan aloittamatta opiskelun korkeiden kustannuksien vuoksi. Joka tapauksessa puhutaan isosta joukosta nuoria. Usein opinnot myös keskeytyvät taloudellisista syistä.

Ongelma on hallituksenkin tiedossa. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kertoi viikonloppuna (ESS 10.3.) käynnistävänsä selvityksen toisen asteen koulutuksen maksuttomuudesta. Alustavasti täyden maksuttomuuden hintalapuksi on arvioitu noin 100 miljoonaa euroa vuodessa. Hinta on iso, joten selvityksessä on myös vaihtoehto, miten taloudellista tukea voitaisiin kohdentaa sitä eniten tarvitseville.

On hyvä, jos toisen asteen maksuttomuutta selvitetään nyt tosissaan.

Kustannuksia voitaisiin hillitä myös pienemmillä toimilla. Esimerkiksi digitaalisten oppimateriaalien hinnoittelussa ja lisensointimalleissa olisi vielä runsaasti kehittämisen varaa. Digitaalisten julkaisujen arvonlisävero on korkeampi kuin painetuissa tuotteissa. Digijulkaisujen veroale edellyttäisi Euroopan unionin jäsenmaiden yksimielistä päätöstä. EU:ssa hanke on edennyt valitettavan hitaasti. Tuoreimpien tietojen (ESS 9.3.) mukaan digialvin lasku voi jäädä jopa toteutumatta.

On hyvä, jos toisen asteen maksuttomuutta selvitetään nyt tosissaan. Kansantaloudenkaan näkökulmasta ei ole toivottavaa, jos opiskelu kustannusten vuoksi keskeytyy tai jää kokonaan väliin.

Mahdollisuus opiskeluun ja ammattitaidon hankkimiseen on mitä tärkein ase taistelussa huono-osaisuuden periytymistä ja hyvinvointieroja vastaan. Koulutus antaa mahdollisuuden parempaan toimentuloon, ja siksi jokaisen pitäisi pystyä opiskelemaan kykyjensä mukaan. Myös kansa tuntuu ymmärtävän koulutuksen arvon. Uutissuomalaisen tammikuussa julkaisemassa gallupissa 65 prosenttia suomalaisista kannatti maksutonta toisen asteen koulutusta.

Taloudellinen mahdollisuus opiskella on ensiarvoisen tärkeä ensiaskel, mutta yksinään se ei riitä. Myös opintojen sisältöön on syytä kiinnittää huomiota. Viime aikoina erityistä huolta on kannettu ammatillisesta opetuksesta.

Tänä vuonna on käynnistynyt ammatillisen koulutuksen reformi. Uudistuksen tavoite on hyvä: jokaiselle opiskelijalle laaditaan yksilöllinen opinpolku. Varjopuolena on, että ammatillisessa koulutuksessa on ennen reformia toteutettu rajut leikkaukset.

Monen pelkona onkin, että merkittävä osa opiskelijoista tulee olemaan yhä enemmän eksyksissä. Pahimmillaan tämä tarkoittaa entistä enemmän opintonsa keskeyttäviä nuoria tai työelämään valmistuvia nuoria, jotka eivät kuitenkaan osaa ammattiaan. Kumpaankaan ei olisi varaa. Siksi toisen asteen koulutuksen pitäisi olla paitsi korkeatasoista, myös aidosti kaikkien ulottuvilla.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi