Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Perhevapaiden uudistus on väistämätön

Viimeisetkin toiveet kaivatun perhevapaauudistuksen toteuttamiseksi vielä tällä vaalikaudella karisivat maanantai-iltana. Hallituksen johtokolmikko, Juha Sipilä (kesk.), Petteri Orpo (kok.) ja Sampo Terho (sin.), julkaisi silloin yhtäaikaisesti Twitterissä viestin, jonka mukaan yhteistä mallia ei ”valitettavasti” löytynyt.

Tulikuumaksi viikonlopun aikana kiehunut kysymys oli saatettu trion käsiteltäväksi sen jälkeen, kun kokoomuksessa oli suivaannuttu perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) perjantaisesta ilmoituksesta lopettaa uudistuksen valmistelu tältä vaalikaudelta.

Viralliseksi perusteluksi päätökselleen Saarikko tarjosi näkemystä, jonka mukaan tarkoitusta varten ei ollut luvassa riittävästi rahoitusta hallituksen tiukkojen reunaehtojen vuoksi.

Kokoomuksessa selityksiä ei suostuttu uskomaan, vaan hallituskumppanin syytettiin kaataneen uudistuksen omista puoluetaktisista syistään, kannatuksen laskusta huolestuneen kenttänsä rauhoittamiseksi ja Paavo Väyrysen vyörytysyritysten torjumiseksi.

Uudistuksen toteuttamisen edellytykset ensi vaalikaudella ovat hyvät.

Perhevapaauudistuksen toteuttaminen esillä olleella tavalla olisi väistämättä edellyttänyt puuttumista nykyiseen kotihoidon tukeen. Tämä ei sopinut keskustalle, jolle kotihoidon tuki on pyhä arvo.

Kokoomuksen ja Orpon voimat eivät riittäneet kääntämään keskustan ja Sipilän päätä etenkään, kun myös hallituksen kolmas pyörä siniset on suhtautunut uudistukseen hyvin varauksellisesti.

Orpo olikin maanantaina ainoa puoluejohtaja, joka joutui poistumaan trion tapaamisesta pettyneenä. Hänelle oli kova paikka, että hallitus ei löytänyt yhteistä säveltä perhevapaiden uudistamisesta, sillä kokoomus on pitänyt hanketta välttämättömänä ja myös kiireellisenä monestakin syystä.

Nykyisen järjestelmän suurin heikkous on, että se kannustaa hyvin huonosti isiä käyttämään vanhempainvapaita. Vanhempien yhteisesti jaettavaksi tarkoitettuja vapaita hyödyntävät liki poikkeuksetta vain äidit, mitä pidetään yhtenä syynä siihen, että pienten lasten äitien työllisyysaste on meillä selvästi pienempi kuin Ruotsissa.

Näin perhevapaauudistuksella on myös työllisyyspoliittinen ulottuvuus tasa-arvon vahvistamisen ohella.

Kokoomuksesta uhottiin jo maanantai-iltana, että puolue ottaa perhevapaauudistuksen seuraavan hallituksen keskeiseksi tavoitteeksi. Myös Sipilä käänsi katseensa ensi vaalikaudelle.

Ensin on tietysti katsottava, mitkä puolueet muodostavat hallituksen vaalien jälkeen. Silti näyttää selvältä, että uudistuksen toteuttamisen edellytykset tulevalla kaudella ovat niin hyvät, että kyse on väistämättömästä tapahtumasta.

Jo nyt hahmotellulle esitykselle olisi saattanut löytyä eduskunnasta enemmistön tuki, sillä kokoomuksen ja opposition näkemykset ovat tässä asiassa varsin lähellä toi-siaan. Samoilla linjoilla ovat myös työmarkkinajärjestöt, jotka vastaavat pitkälti vanhempainvapaiden rahoittamisesta.

Jos samat tahot löytävät vaalien jälkeen laajemminkin yhteisen sävelen, keskustalle voi käydä niin köpelösti, että se joutuu seuraamaan perhevapaauudistuksenkin valmistelua sivusta torjuttuaan nyt erinomaisen tilaisuuden vaikuttaa ratkaisevalla tavalla hankkeen sisältöön.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi