Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Virkamiesten siltavastustus on ylimielistä

Lahden Seurahuoneen ja Sokoksen yhdistävä ylikulkusilta on vastapuhurissa ennen kuin koko hanketta on edes ehditty esitellä kaupungille. Kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilainen on ilmoittanut pitävänsä siltaa ”epärealistisena haaveena” jonka toteutumiselle hän ei ole ”uhrannut edes pientä ajatusta”. Kaupunkikehitysjohtaja Olli Alho puolestaan sanoo paraatipaikalle tulevaa siltaa ”kaupunkikuvallisesti hankalaksi”. (ESS 29.12.)

Osuuskauppa Hämeenmaa on tyhjentämässä ja sulkemassa tavaratalo Sokoksen kolmatta kerrosta. Alun perin Hämeenmaa haaveili tarjoavansa tyhjentyneen kerroksen kaupungille uuden taidemuseon sijoituspaikaksi. Kun kahdesta kilpailevasta hankkeesta voiton vei Mallasjuoman vanhaan panimoon sijoittuva Lad, osuuskaupan kakkosvaihtoehdoksi tuli rakentaa kolmanteen kerrokseen hotellihuoneita toisella puolella olevan Seurahuoneen käyttöön.

Hotellilaajennus vain edellyttäisi ylikulun rakentamista Aleksanterinkadun yli. Toimitusjohtaja Olli Vormisto on kertonut Hämeenmaan esittelevän siltasuunnitelmia kaupungille heti vuoden alussa.

Pitäisikö kaupunkikehitysjohtajasta tehdä taantumusjohtaja?

Yksi Lahden kaupungin suurimmista murheista on huoli keskustan vetovoiman hiipumisesta ja kauppapaikkojen autioitumisesta. Pienempi mutta vielä sitkaampi on ollut pula hotellihuoneista, mikä näkyy erityisesti suurten yleisötapahtumien aikaan ja syö Lahden potentiaalia esimerkiksi suurten kokousten järjestyspaikkana.

Kaupungin virkamiesten siltasuunnitelmiin kohdistama ylimielisyys tuntuu pöyristyttävältä, sillä Hämeenmaan haaveilema ylikulkusilta auttaisi osaltaan molempien huolien ratkaisussa. Siksi kaupunginarkkitehdin soisi uhraavan idealle enemmänkin kuin pienen ajatuksen – etenkin, kun lopullisia suunnitelmia ei vielä edes ole paljastettu.

Huolet kaupunkikuvasta voivat olla aiheellisia, mutta kannattaa muistaa, ettei kaupungin pidä olla muuttumaton. Nykytekniikalla ylikulkusilta on varmasti toteutettavissa niin, ettei se tuhoa kaupunkikuvaa vaan luo sitä.

On totta, että menneinä vuosina onnistuttiin tekemään korvaamatonta vahinkoa, kun Lahdessakin tuhottiin vanhoja rakennuksia uusien tieltä. Toisaalta esimerkiksi Lahden toria on suojeltu liiallisuuksiin asti kiinteiltä rakennuksilta ja esimerkiksi jouluvalojen kirkkauden ja asettelun sääntelyssä on menty hupsuuden tasolle.

Toisenlaisiakin toimintamalleja on. Oulussa sikäläisen osuuskauppa Arinan annettiin yhdistää samalla tavalla kaupungin valtaväylän molemmin puolin olevat kiinteistönsä suureksi ostoskeskukseksi. Kadun yli ei tyydytty rakentamaan siltaa, vaan koko katu katkaistiin ja rajattiin korkeilla lasiseinillä ja katolla sisätilaksi. Bussilinjat joutuivat väistämään toisille kaduille, mutta ainutlaatuisen uskalias hanke toi uutta elämää kaupungin keskustaan.

Aleksanterinkadun katkaisu ei ehkä ole Lahdessa mahdollinen vaihtoehto, mutta ainakin kaupungin pitäisi suhtautua keskustaa kehittäviin pieniin ja suurempiin ideoihin avomielisesti.

Sekään ei haittaisi, että niitä ideoita tulisi myös itse virkamiehiltä. Muuten kaupunkikehitysjohtajan toimenkuvan voi vallan hyvin lopettaa tai tittelin muuttaa kaupunkitaantumusjohtajaksi.

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 vk 0 € ja pääset käsiksi kaikkiin Etelä-Suomen Sanomien maksullisiin sisältöihin

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X