Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Presidentti puhui myös ehdokkaana

Tasavallan presidentin perinteinen uudenvuodenpuhe ajoittui tällä kertaa hetkeen, jolloin puheen pitäjään väistämättä suhtauduttiin myös pian järjestettävien presidentinvaalien ehdokkaana.

Tämän kiusallisen ennakkoasetelman Sauli Niinistö onnistui ohittamaan varsin tyylikkäästi. Tuskin edes kiivaimmat vastustajat voivat syyttää Niinistöä siitä, että hän olisi hyödyntänyt väärällä tavalla valtiollisen protokollan hänelle tarjoaman tilaisuuden, jollaisesta muut ehdokkaat eivät voineet edes haaveilla.

Omaa rooliaan Niinistö ei pyrkinyt korostamaan kuin korkeintaan rivien välissä. Hän varoi kärjistämästä ja asetteli sanansa siten, että vain harva saattoi pahoittaa niistä mielensä. Toki tätä voi pitää myös taitavana taktiikkana ehdokkaalta, jolla on vaaleissa vain hävittävää.

Istuvalle presidentille sopivasti Niinistö oli valinnut puheensa pääviestiksi kansalaisten keskinäisen yhteyden merkityksen korostamisen nyt, kun itsenäisyyden juhlavuoden humusta siirrytään muistelemaan vuoden 1918 veristä sisällissotaa.

Kuulostaa siltä, että Niinistön kansainväliset aloitteet saattavat saada jatkoa.

Vaikeat ajat antoivat jälkipolville selkeän opin. Ihmiset ovat erilaisia, heillä on oikeus olla eri mieltä, ja sitä on kunnioitettava, vaikka itse ajattelisi toisin. Kaikki on pidettävä mukana.

Toisten ihmisten kunnioittamista Niinistö kuulutti myös ilmaistessaan huolensa nuorten syrjäytymisestä sekä heihin kohdistuvasta ahdistelusta ja kiusaamisesta. Ja samaan teemaan hän palasi lainatessaan lopuksi Seitsemän veljeksen Juhania: ”Kaikki käy hyvin, jos vain itse kukin kohdastamme harrastelemme yksimielisyyttä ja sovintoa.” Se on viisas neuvo omiin some-kupliinsa tiukasti linnoittautuneille nykysuomalaisille.

Paikoin Niinistön puheesta oli toki kuultavissa, että äänessä oli paitsi ensimmäistä kauttaan lopetteleva istuva presidentti, myös toiselle kaudelle tosissaan pyrkivä presidenttiehdokas.

Kertaalleen Niinistö päästi itsestään irti myös takavuosien valtiovarainministerin, kun hän sinänsä aiheellisesti äityi varoittelemaan kansalaisia taloutemme runsaan velkaantumisen vaaroista.

Silloin harvoin, kun muut presidenttiehdokkaat ovat tohtineet arvostella Niinistöä, he ovat muun muassa moittineet tämän keskittyneen presidenttinä liikaa Suomen välittömään turvallisuusympäristöön globaalimpien teemojen jäädessä aivan liian vähälle huomiolle.

Tähän kritiikkiin Niinistö mitä ilmeisimmin pyrki nyt vastaamaan muun muassa muistuttaessaan ilmastonmuutoksen hillitsemisen välttämättömyydestä, korostaessaan YK:n korvaamattomuutta ja vaatiessaan tukea kehitysmaiden naisille. Viestit lienevät suunnattu ainakin Pekka Haavistolle (vihr.), Merja Kyllöselle (vas.) ja Tuula Haataiselle (sd.), miksei myös Laura Huhtasaarelle (ps.) ja Paavo Väyryselle.

Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta Niinistö tyytyi toteamaan sen olevan vakaa, vaikka maailman myllerrykset vaikuttavat myös meihin. EU on jäänyt valitettavaan sivuosaan, mutta pieni Suomi on valmis tarjoamaan hyviä palveluksiaan, kun niille on kysyntää.

Kuulostaa siis siltä, että Niinistön aloitteet Itämeren lentoturvallisuuden vahvistamiseksi ja mustan hiilen käytön lopettamiseksi saattavat saada jatkoa, jos tai kun hän jatkaa presidenttinä seuraavatkin kuusi vuotta.

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS Verkko Plus 1 kk vain 7,90 € (norm. 14,50 €) ja pääset käsiksi kaikkiin Etelä-Suomen Sanomien maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1 kk 7,90 €

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X