Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

EU:n syytä pysyä tiukkana brexitissä

Kuukausien jappastelun jälkeen Euroopan unioni ja Britannia pääsivät viimein sopuun brexitin eli Britannian EU-eron ehdoista. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja Britannian pääministeri Theresa May kertoivat sopimuksesta perjantaiaamuna.

Sopimus on voitto unionille, sillä May taipui lopulta moniin EU:n asettamiin ehtoihin. Britannia hoitaa jäsenmaksunsa nykyisen budjettikauden eli vuoden 2020 loppuun ja myös muut silloin rästissä olevat vastuunsa. Summan on laskettu nousevan liki 45 miljardiin euroon. Britanniassa asuvat EU-kansalaiset saavat pitää oikeutensa ja Britannia sitoutui myös noudattamaan EU-tuomioistuimen päätöksiä kahdeksan vuoden ajan.

Iso kysymys on edelleen Irlannin ja Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin välinen raja. Nyt Britannia sitoutui siihen, että raja on vastedeskin esteetön. Se miten tämä voidaan järjestää ilman, että brexit vesittyy, on mysteeri.

Brexit toteutuu keväällä 2019. Sen jälkeen alkaisi kahden vuoden siirtymäaika, jona Britannia siis edelleen maksaisi maksunsa muttei osallistuisi EU:n päätöksentekoon.

Britit haaveilevat edelleen nuolevansa kermat EU-kakusta.

Liki puolitoista vuotta brittien brexit-kansanäänestyksen jälkeen solmittu sopimus on kuitenkin vasta lähtölaukaus todellisille neuvotteluille. Nyt EU:lla ja Britannialla on vajaa vuosi aikaa sopia siitä, mitä eron jälkeen tapahtuu. Ei ole helppoa sopia, miten EU-maat ja Britannia käyvät kauppaa sen jälkeen, kun britit eivät enää ole yhteisillä sisämarkkinoilla ja tulliliitossa. Sen lisäksi neuvotellaan erilaisista asioista aina terrorismin vastaisesta taistelusta lemmikkipassien tulevaisuuteen.

Kauppapolitiikassa brexitiä kannattaneiden brittien kauhistus olisi Norjan-malli. Norjalla on vapaa pääsy EU:n sisämarkkinoille, mistä se maksaa EU:lle kova hinnan. Käytännössä se joutuu sovel­tamaan suurta osaa EU-lainsäädännöstä pääsemättä itse osallistumaan päätöksentekoon.

Britit haaveilevat edelleen siitä, että voisivat nuolla kermat EU-kakun päältä. Vapaakauppa- ja tullisopimuksilla pitäisi säilyttää kaikki EU-jäsenyyden hyvät puolet, eli tavaroiden, palveluiden ja rahan vapaa liikkuvuus. EU:n neljäs perusvapaus eli kansalaisten vapaa liikkuminen saisi mennä samaa tietä jäsenmaksujen kanssa.

Britannian 14 miljardin euron jäsenmaksut kattavat yli kymmenen prosenttia EU:n budjetista. EU-tulonsiirtoja Britannia on saanut seitsemän miljardin edestä vuosittain. Pääsy sisämarkkinoille on kuitenkin siivittänyt Lontoon yhdeksi maailman finanssikeskuksista. Monet yhdysvaltalaiset ja sveitsiläiset pankit toimivat Euroopassa Lontoon kautta. Siksi EU:n on syytä ja keinot pysyä tiukkana myös tulevissa neuvotteluissa.

Jos brexitistä on seurannut jotain hyvää, niin se on pakottanut unionin miettimään omaa tulevaisuuttaan. Käytännössä myös unionin kehittäminen voi tulevaisuudessa olla aiempaa helpompaa, sillä britit ovat vastustaneet unionin maiden tiukempaa yhdentymistä.

EU:ta kehittäessä tulisi myös pitää huoli siitä, ettei Britannian lähdön tuottama budjettivaje kasvata muiden jäsenmaksuja. Unioninkin pitäisi pystyä tehostamaan omaa toimintaansa. Esimerkiksi voi miettiä sitä, tarvitseeko EU:n komissio todellakin vastedes 30 000 työntekijää. Etenkin kun heistä parituhatta on nyt unionin jättäviä brittejä.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Tilaa ESS Verkko Plus 3 kk
vain 7,90 €/kk (norm. 14,50 €)

Tilaa tästä

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X