Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Trump leikkii taas tulella ruutivarastossa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpille on tullut huolestuttavaksi tavaksi leikkiä tulitikuilla ruutitynnyreiden välittömässä läheisyydessä.

Koulupoikamainen nokittelu ydinaseohjelmallaan uhittelevan Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin kanssa on herättänyt laaja huolta sanasodan laajenemisesta todelliseksi sotilaalliseksi yhteenotoksi katastrofaalisin seurauksin.

Tuoreimmat tulitikkuleikkinsä Trump aloitti keskiviikkona Lähi-idän suunnalla, kun hän liittolaistensa varoituksia uhmaten ilmoitti Yhdysvaltain tunnustavan Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja ryhtyvän valmistelemaan suurlähetystönsä siirtämistä sinne Tel Avivista.

Ilmoituksen taustalla oli jälleen yksi monista vaalilupauksista, joiden lunastamisesta on tullut Trumpille pakkomielle etenkin siltä osin, kuin ne koskevat hänen edeltäjänsä Barack Obaman tekemien päätösten purkamista.

Pysyvän rauhan saavuttaminen vaikuttaa siirtyneen entistäkin kauemmas.

Maailmanlaajuisesti vakavin tapaus on ollut Pariisin ilmastosopimuksesta irtaantuminen, mutta likimain samaan sarjaan liittyy myös Trumpin Jerusalemin asemaa koskeva päätös, jonka tekemättä jättämiseksi Yhdysvaltain läheisimmätkin liittolaiset yrittivät viimeiseen saakka vedota presidentin hallintoon.

Tumpin ilmoitusta luonnehdittiin tuoreeltaan täyskäännökseksi Yhdysvaltain tähän asti noudattamassa Lähi-idän politiikassa ja siksi hyvin riskipitoiseksi teoksi.

Yhdysvalloissa on tosin jo yli 20 vuotta ollut voimassa laki, jonka mukaan maan Israelin suurlähetystö tulee siirtää Jerusalemiin. Trumpia edeltäneet presidentit ovat kuitenkin kukin vuorollaan lykänneet viisaasti lain voimaantuloa peläten sen johtavan vakaviin levottomuuksiin tulenaralla alueella.

Onhan Jerusalem, jonka itäosaa Israel on miehittänyt kansainvälisen yhteisön mielestä laittomasti jo puoli vuosisataa, pyhä kaupunki sekä juutalaisille että muslimeille.

Tässäkin valossa kuulosti erikoiselta, että Trump perusteli päätöstään israelilaisten ja palestiinalaisten rauhanprosessin edistämisellä, johon Yhdysvallat on hänen mukaansa edelleen sitoutunut.

Kieltämättä rauhanprosessi on ollut niin kauan niin pahasti jumissa, että Trumpin väite Yhdysvaltain aiemman politiikan tuloksettomuudesta ei ole täysin tuulesta temmattu. Palestiinalaisten ensireaktiot Trumpin päätökseen – jota Israel tietenkin vuolaasti kiitteli – olivat kuitenkin niin myrskyisät, että pysyvän rauhantilan saavuttaminen alueella vaikuttaa siirtyneen, jos mahdollista, entistäkin kauemmas tulevaisuuteen.

Ne, jotka yrittävät ymmärtää Trumpin päätöstä, ovat arvelleet sitä diileistään kuuluisan presidentin neuvottelutaktiikaksi, jolla palestiinalaiset pyritään painostamaan myönnytyksiin. Myönteisenä merkkinä on pidetty sitä, että Trump sanoi vastoin Israelin linjaa voivansa hyväksyä kahden valtion ratkaisun, jolloin Jerusalemin sisäiset rajatkin riippuvat rauhanneuvottelujen tuloksesta.

Nämä lupaukset tuskin riittävät rauhoittamaan palestiinalaisia, joiden silmissä Trumpin hallinto on nyt valinnut puolensa niin jyrkästi, että rauhanneuvotteluihin jouduttaneen etsimään sovittelijoita jostain aivan muualta kuin Valkoisesta talosta.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X