Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Valtuusto horjutti omaa uskottavuuttaan

Viime keväällä valittu Lahden uusi valtuusto sitoutui heti ensitöikseen tasapainottamaan kaupungin talouden, joka useimpien mittareiden mukaan on ollut jo vuosikausia aivan liian heikolla tolalla.

Juhlallisesti hyväksymässään valtuustosopimuksessa kaikki valtuustoryhmät piskuista Pro Lahtea lukuun ottamatta asettivat tavoitteekseen, että kaupungin tulos riittäisi kuluvan kauden päätyttyä vuonna 2022 kattamaan kaikki nettoinvestoinnit. Siten kaupunki voisi pysäyttää nykyisen rajun velkaantumistahtinsa.

Tavoitteen kunnianhimoisuudesta kertoo, että sen toteutuminen edellyttäisi kaupungilta nykyisellä investointitahdilla valtavaa tulosparannusta. Viivan alle pitäisi saada kerrytetyksi vuosittain noin 60–65 miljoonaa euroa viime aikoina valitettavaksi tavaksi tulleiden nolla- tai jopa miinusmerkkisten tulosten asemesta.

Valtuustosopimuksen pohjalta kaupungin virkamiesjohto valmisteli ensi vuoden talousarvion täydennykseksi viisivuotisen tasapainottamisohjelman. Osaksi se perustuu veronkorotuksiin ja osaksi erilaisiin kehittämistoimenpiteisiin, jotka on määrä toteuttaa kuluvan valtuustokauden aikana.

Mitään peruuttamatonta ei onneksi päässyt vielä tapahtumaan.

Veronkorotukset valtuusto ehti hyväksyä jo marraskuun puolivälissä, mutta vasta äänestyksen jälkeen. Vielä suurempiin vaikeuksiin joutui viime maanantain budjettikokouksessa tasapainottamisohjelman kehittämistoimenpiteitä koskeva osuus, jota myös säästöohjelmaksi on kutsuttu.

Ohjelman uskottavuus ei alun perinkään ollut korkeimmalla mahdollisella tasolla siitäkin syystä, että vastaavanlaiset ohjelmat ovat Lahdessa aivan liian usein jääneet viemättä loppuun saakka poliittisen tahdon ja johtajuuden puuttuessa.

Pelättävissä on, että historia toistaa taas itseään, sillä valtuusto käsitteli maanantaina säästöohjelmaa tavalla, joka kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirran pikaisen joskin ehkä jossain määrin hätiköidyn arvion mukaan vaikeutti miljoonakaupalla valtuuston itse itselleen asettaman tasapainottamistavoitteen toteutumista.

Mitään peruuttamatonta ei onneksi päässyt vielä tapahtumaan. Yhtään euromääräistä säästötoimenpidettä ei peruttu, jos kohta niitä ei valtuustolle tässä vaiheessa vielä edes esitetty.

Huolestuttavan viestin valtuuston enemmistö SDP:n johdolla kuitenkin antoi jarruttaessaan sanallisilla muutoksillaan tasapainottamisohjelman kirjattuja suunnitelmia, joiden mukaan tukipalveluja ryhdyttäisiin hankkimaan markkinaehtoisesti ja teatteri sekä orkesteri yhtiöitettäisiin.

Näille kaavailuille ei haluttu näyttää tässä vaiheessa edes vaaleanvihreää valoa, vaan niihin palataan joskus myöhemmin. Pessimistille tämä antaa vaikutelman, että valtuuston enemmistö ei ainakaan vielä ole oikeasti valmis niin järeisiin päätöksiin kuin valtuustosopimukseen kirjattu vaativa tasapainottamistavoite todellisuudessa edellyttää.

Kaupunginhallitus tosin pyrki heti budjettikokouksen päätyttyä hälventämään epäilyjä päättämällä pitää alkuperäisen säästötavoitteen ennallaan. Hyvä niin, mutta maanantainen näytelmä pakottaa kysymään myös kaupunginhallituksen uskottavuuden perään nyt, kun demarijohtoinen valtuusto käveli mennen tullen demarijohtoisen hallituksen hyväksymien linjausten ylitse.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X