Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

EU-yhteistyötä ilman turvatakuita

Kun ei tohdita ärsyttää Venäjää liittymällä Natoon, niin yritetään sitten ottaa kaikki irti EU:n tiivistyvästä puolustusyhteistyöstä ja jäsenmaiden keskinäisestä avunantovelvoitteesta.

Tämän ehkä mutkia suoristavan tulkinnan voisi tehdä niiden suorastaan ylitsevuotavien kiitosten perusteella, joilla Suomessa on tervehditty Brysselissä maanantaina allekirjoitettua sopimusta EU:n pysyvästä rakenteellisesta puolustusyhteistyöstä (PRY).

Paperiin nimensä kirjannut ulkoministeri Timo Soini (sin.) äityi peräti kehumaan, että sopimus on parasta, mitä EU voi Suomelle antaa. Se oli huomattava tunnustus entiseltä johtavalta populistiltamme, jonka puheissa EU oli aiemmin vain synonyymi ongelmalle.

Soinin mukaan maanantaina tehtiin merkittävää historiaa, sillä PRY-sopimus edistää turvallisuutta, mikä oli suomalaisille aikanaan tärkein syy äänestää EU-jäsenyyden puolesta. Ulkoministerimme tulkinnee historiaa oikein, vaikka asialla ei tuolloin haluttu elämöidä.

PRY-sopimuksen avunantoviittaukselta ei kannata odottaa liikoja.

Presidentti Mauno Koivisto uskalsi vasta muistelmissaan paljastaa suurelle yleisölle, että turvallisuuspoliittiset syyt puhuivat hänen mielestään voimakkaimmin jäsenyyden puolesta. Hän varoi sanomasta tätä julkisesti ennen jäsenyyden varmistumista, jotta asemamme ei olisi heikentynyt, mikäli olisimmekin jääneet EU:n ulkopuolelle.

Koiviston ja varmasti monien muidenkin EU-myönteisten suomalaisten ajattelutapa saattoi kansanäänestyksen edellä kummuta luottamuksesta siihen, että ulkovaltojen kynnys hyökätä EU-maahan on huomattavan korkea. Mihinkään konkreettiseen se tuskin perustui, sillä EU:lla ei ole koskaan ollut omaa armeijaa, eikä se edelleenkään tarjoa jäsenilleen turvatakuita, tosin kuin puolustusliitto Nato.

Vuonna 2009 hyväksytyssä Lissabonin sopimuksessa on toki artikla, jonka mukaan jäsenmaiden tulee antaa apua ”kaikin keinoin” hyökkäyksen kohteeksi joutuvalle kumppanilleen. Tätä väljästi muotoiltua velvoitetta ei ole testattu käytännössä kuin kerran, Pariisin toissasyksyisten terrori-iskujen jälkimainingeissa, joten sen todellinen merkitys sotatilanteessa on pysynyt arvailujen varassa.

Nyt hyväksyttyyn PRY-sopimukseen Suomi onnistui kovalla työllä saamaan viittauksen tähän Lissabonin sopimuksen artiklaan, mistä innostuneena Soinikin hykerteli Brysselissä tyytyväisyyttään.

Totta tietenkin on, kuten Soini huomautti, että Suomea ei tässä tapauksessa sovi moittia passiivisuudesta EU-politiikassa. Suomi ajoi aktiivisesti PRY-sopimusta, jonka toteutumisen puolesta ei vielä vuosi sitten olisi kannattanut lyödä vetoja. Nyt se on kuitenkin täyttä totta, mikä tarjoaa Suomellekin mahdollisuuden osallistua tulevaisuudessa lukuisiin yhteisiin projekteihin, jotka epäilemättä vahvistavat myös omaa puolustuskykyämme.

Liikoja ei sopimukselta silti kannata odottaa siltä osin, kuin siinä viitataan jäsenmaiden auttamisvelvoitteeseen. Apu ei välttämättä ole lainkaan sotilaallista, koska jäsenmaat tulkitsevat kyseistä artiklaa hyvin vaihtelevin tavoin.

Vedenpitävien turvatakuiden varaan voivat jatkossakin laskea ainoastaan Nato-maat, jotka muodostavat suuren enemmistön PRY-sopimuksen allekirjoittaneiden maiden joukossa kuten koko EU:ssa.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X