Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Väyrysen kampanja vailla nostetta

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen valmistautuu jo neljänteen yritykseensä Tasavallan presidentiksi. Tällä kertaa hän on liikkeellä kannattajayhdistyksen tukemana, koska oman kansalaispuolueen perustaminen vei häneltä vähäisetkin mahdollisuudet tulla nimetyksi jälleen keskustan ehdokkaaksi.

Nyt alkaa näyttää Väyrysen kannalta uhkaavasti siltä, että neljättä kertaa ei tule ainakaan vielä ensi talven presidentinvaaleissa. Ehdokashakemukset on jätettävä oikeusministeriöön viimeistään 12. joulukuuta, mutta Väyrynen ei ole apureineen onnistunut kokoamaan edes täyttä puolikasta vaadittavasta 20 000 kannattajakortista.

Uudessa blogissaan Väyrynen myöntää ”raa’aksi totuudeksi”, että aika ei riitä hankkimaan tarvittava määrää kortteja tapaamalla äänestäjiä henkilökohtaisesti. Niinpä kampanja ryhtyy haalimaan kortteja myös postitse.

Väyrystä ei koskaan ole tarvinnut moittia itseluottamuksen puutteesta, eikä hän nytkään ole luopunut toivostaan päästä ehdokkaaksi, vaikka korttien kokoaminen on ollut ”yllättävän työlästä” vähälukuisen kerääjäjoukon voimin.

Väyrysen mieleen ei näytä juolahtavan, voisiko vika olla tuotteessa.

On mielenkiintoista, että kolminkertainen presidenttiehdokaskin voi vielä yllättyä jostain presidentinvaaleihin hyvin keskeisesti liittyvästä seikasta. Väyrysen tapauksessa on mielenkiintoista sekin, että hän tunnustaa tämän julkisesti.

Yllätystä selittänee, että Väyrynen on kaikesta kokemuksestaan huolimatta nyt ensimmäistä kertaa kannattajayhdistyksen kyydissä. Kampanjoiminen keskustan ehdokkaana ei opettanut ennakoimaan, kuinka vaikeaa on ylipäätään yltää viralliselle ehdokaslistalle asti silloin, kun takana on pelkkä muutaman kymmenen ihmisen muodostama avustajaverkosto suuren puoluekoneiston asemesta.

Tosin Väyrynen jättää mainitsematta, että kannattajayhdistyksen nimissä lähti tällä kertaa ehdolle myös istuva presidentti Sauli Niinistö. Eikä Niinistön kampanjalle tuottanut minkäänlaisia vaikeuksia saada kokoon vaadittavaa määrää kannattajakortteja. Niinistön taakse kertyi parissa kuukaudessa 156 000 nimeä siinä missä Väyryselle riitti vain joitain tuhansia. Luvut kertovat kaiken näiden kahden poliitikon tämänhetkisestä kansansuosiosta.

Väyrysen mieleen ei tietenkään näytä juolahtavan, voisivatko hänen kampanjansa ongelmat johtua siitä, että tuotteessa on vikaa. Tyylilleen uskollisena hän syyttää mediaa. Korttien keräämistä on Väyrysen mielestä vaikeuttanut uutispimento, johon hänet on hätistetty.

Totta on, että mediassa ei viime aikoina ole näkynyt juttuja Väyrysen Youtube-videoista tai kampanjatuotteista. Sitä vastoin mediassa uutisoitiin hyvin näyttävästi Väyrysen muutaman viikon takainen ilmoitus, jonka mukaan hän palaa europarlamentista eduskuntaan ellei tule valituksi presidentiksi.

Väyrynen myös kertoi asettuvansa eduskunnassa vastustamaan sekä hallitusta että oppositiota sikäli kuin hän sinne palaa. Samanlaista asetelmaa, yksin kaikkia muita vastaan, hän hakee nyt myös presidentinvaaleihin. Sitä ennen pitäisi kuitenkin päästä ehdokkaaksi, mikä näyttää nyt epätodennäköiseltä, niin harmillista kuin se olisikin kolmien presidentinvaalien konkarille.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X