Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Nuorissamme on lupaava tulevaisuus

Jos ja kun nuorissa on tulevaisuus, kuten vanha sanonta kuuluu, huomispäivän Suomi on vielä nykyistäkin paljon tasa-arvoisempi, ympäristöystävällisempi ja kansainvälisempi yhteiskunta.

Näin voidaan helposti päätellä viime viikolla julkistetusta ICCS 2016 -tutkimuksesta, jossa vertailtiin kahdeksasluokkalaisten koululaisten yhteiskunnallisia tietoja ja asenteita 24:ssä eri maassa.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset kahdeksasluokkalaiset – toisin sanoen 14–15-vuotiaat nuoret – ovat hyvin kiinnostuneita ympäristöasioista. Sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseen he suhtautuvat myönteisemmin kuin ikätoverinsa keskimäärin muualla päin maailmaa.

Merkille pantavaa on myös suomalaisnuorten vahva henkinen yhteys Eurooppaan. Melkein kaikki kertoivat tuntevansa itsensä eurooppalaisiksi ja ovat ylpeitä siitä, että maamme on EU:n jäsen.

Uutisia kannattaa aina seurata myös oman some-kuplansa ulkopuolelta.

On suuri kiusaus vetää tutkimuksesta se johtopäätös, että kahdeksasluokkalaistemme avarat asenteet juontavat juurensa heidän vankasta osaamispohjastaan. He sijoittuvat myös tämänkertaisessa tutkimuksessa ehdottomaan kärkikastiin, mitä tulee yhteiskunnallisiin tietoihin.

Sijoituksemme on tosin pudonnut neljänneksi sitten edellisen, vuonna 2009 tehdyn samanlaisen tutkimuksen. Siinä suomalaiset jakoivat kärkipaikan yhdessä Tanskan kanssa.

Nyt Suomen edelle olivat Tanskan ohella nousseet myös Taiwan ja Ruotsi. Erot kärjessä olivat kuitenkin hyvin pieniä. Ja kun suomalaisnuortenkin pistekeskiarvo oli noussut viime tutkimuksesta, ei kannata huolestua, että koululaistemme tietopohja olisi murenemaan päin. Kovimmat haastajamme vain ovat onnistuneet parantamaan osaamistaan vielä enemmän.

Uusin tutkimus kertoo kahdeksasluokkalaisistamme paljon muutakin positiivista. Luottamus yhteiskuntamme instituutioihin, eritoten poliisiin ja Puolustusvoimiin on vahva. Tässä nuoret eivät juuri eroa täysi-ikäisistä kansalaisistamme. Varsin vankkaa luottamusta nauttivat myös muiden muassa koululaitos, Yhdistyneet kansakunnat, oikeusistuimet, Euroopan parlamentti ja oma valtionhallintomme.

Pahnan pohjimmaiseksi listalla jäivät poliittiset puoleem-me. Silti niihinkin luottaa täysin tai melko paljon kaksi kolmesta nuoresta. Osuus on usein jäänyt paljon vähäisemmäksi, kun samaa asiaa on tiedusteltu aikuisilta.

Tutkimuksessa punnittiin luottamusta myös tiedotusvälineisiin ja sosiaaliseen mediaan. Mielenkiintoista on, että tässä vertailussa selvän voiton vei perinteinen media. Siihen luottaa paljon tai melko paljon peräti 84 prosenttia, mutta someen vain joka toinen.

Selvä ero viittaa siihen, että kahdeksasluokkalaisemme olisivat yllättävänkin kypsiä erottamaan toisistaan journalismin pelinsääntöjä noudattavien tiedostusvälineiden oikeat uutiset somen syövereissä levitettävistä valeuutisista. Jos näin on, se on luultavasti myös vahvistanut heidän yhteiskunnallista osaamistaan.

Toivottavasti taito ei katoa, kun nuoret siirtyvät koulun penkiltä työelämään. Uutisia kannattaa aina seurata myös oman some-kuplansa ulkopuolelta, jotta maailmankuva ei jää liian yksipuoliseksi.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X