Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Vielä yksi verotaisto tänä syksynä

Lahdessa käydään tämän syksyn viimeinen veronkorotustaisto maanantaina, kun kaupunginvaltuusto päättää lopullisesti ensi vuoden veroprosenteista.

Tosiasiassa taisto ratkesi kuitenkin jo viime viikolla, kun kaupunginhallitus äänesti talousarviokokouksessaan kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirran esitykseen sisällytetyt korotukset sekä tuloveroon että kiinteistöveroihin.

Korotusesityksiä vastaan kamppailivat hallituksessa tappiollisesti kokoomus ja perussuomalaiset, joskin toisistaan hieman poikkeavilla taktiikoilla.

Yksissä tuumin kokoomus ja perussuomalaiset olisivat halunneet vähentää palvelujen ostoja hyvinvointiyhtymältä sekä perua laajan päivähoito-oikeuden palauttamisen. Näistä keinoista ensin mainittua kannattivat myös kristillisdemokraatit. Jos keinot olisivat tulleet hyväksytyiksi, niistä kertyvien säästöjen avulla olisi esitetty 0,50 prosenttiyksikön korotus tuloveroon voitu puolittaa.

Miksei Lahdeltakin onnistuisi joskus se, mikä onnistuu nyt Asikkalalta?

Molemmat esitykset kaatuivat äänestyksessä äänin 6–5, minkä jälkeen kokoomus otti lusikan kauniiseen käteensä ja hyväksyi seuraavaksi käsittelyvuoroon tulleet veronkorotukset täysimääräisinä, ikään kuin väistämättömänä pahana.

Kokoomuksen taipuessa perussuomalaisten Rami Lehto jäi yksin esittämään veronkorotuksista pidättäytymistä silläkin uhalla, että korvaavia säästöjä ei saada aikaan. Esitys raukesi kannatuksen puutteessa, joten asiassa ei lopulta edetty äänestysvaiheeseen asti.

Tosin kuin hallitus, valtuusto ei selviydy äänestämättä veroprosenteista. On jo varmaa, että perussuomalaiset tulevat uusimaan kaupunginhallituksessa vaille vastakaikua jääneen esityksensä verojen pitämiseksi ennallaan.

Maanantaisessa valtuuston ko­kouk­sessa perussuomalaisten ei edes tarvitse piitata korvaavien säästöjen toteutumisesta tai toteutumatta jäämisestä, sillä ne ovat budjettiasioita, joista valtuusto päättää vasta joulukuun alussa.

Todennäköistä on myös, että perussuomalaisten ei tarvitse valtuustossa jäädä yksin vastustamaan veronkorotuksia. Monet kokoomuslaiset Francis McCarron äänekkäimpänä kellokkaanaan vastustavat edelleen jyrkästi minkäänlaisia veronkorotuksia, ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Juha Rostedtkin (kok.) on myöntänyt ryhmän yrittävän yhä etsivän keinoja, joilla nostopaineita voitaisiin keventää.

Myös useista muista varsinkin porvarillisista valtuusto-ryhmistä löytyy valtuutettuja, joiden mielestä talouden tasapainottamiseksi pitäisi keksiä muitakin ratkaisuja kuin ainaiset veronkorotukset. Etenkin, kun Asikkalassa ja Hollolassa harkintaan samaan aikaan veronalennusta.

Ensi vuoden budjetin valmistelu on kuitenkin jo niin pitkällä, että vaihtoehtoa on enää vaikea löytää vaarantamatta vakavasti kaupungin omaa tai hyvinvointiyhtymän vastuulle siirrettyä palvelutuotantoa.

Edellyttää silti sopii, että korotukset jäävät tällä erää viimeisiksi pitkiin aikoihin. Ja toivoa sopii, että kaupunginhallituksen budjettiin lisäämä kirjaus, jonka mukaan elinkeinopolitiikalla luodaan mahdollisuus verotason laskuun jo kuluvalla valtuustokaudella, ei jää pelkäksi hurskaaksi toteamukseksi. Miksei Lahdeltakin onnistuisi joskus se, mikä onnistuu nyt Asikkalalta, jos vain uskalletaan tehdä oikeita päätöksiä?

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X