Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Ranta-Kartanon hotellin maali vielä kaukana

Lahdessa on jo muutaman vuoden ajan tunnusteltu parinkin eri toimijan voimin mahdollisuuksia korkeatasoisen hotellin rakentamiseksi Ranta-Kartanon alueelle, ydinkeskustan ja Vesijärven välimaastoon.

Tosin vielä paljon kauemmin, kohta 30 vuotta, on suunniteltu varsin samankaltaista hanketta viereiselle Teivaan alueelle ilman minkäänlaisia näkyviä tuloksia.

Nyt näyttää vaihteeksi siltä, että Ranta-Kartanon hotellihanke olisi liikahtamassa eteenpäin, sillä lahtelainen kiinteistösijoitusyhtiö Kinos Property on runsaan vuoden kestäneen esityönsä perusteella jättänyt kaupungille siitä suunnitteluvarauksen (ESS 9.11.).

Varaus koskee uintikeskukseen ja joihinkin muihin kaupallisiin toimintoihin tukeutuvaa hotellia. Hankkeen rahoittaisivat toistaiseksi vielä tuntemattomina pysyttelevät sijoittajat. Hotellin operaattorin roolista on jo tässä vaiheessa julkisesti kiinnostuksensa ilmaissut Vanajanlinna Group, kulissien takana ehkä useampikin yritys.

Kaupungillakin on vahva intressi edesauttaa hankkeen toteutumista.

Lahden teknisen ja ympäristölautakunnan on määrä päättää niinkin pian kuin joulukuussa, voiko Kinos aloittaa hankkeen valmistelun suunnitteluvarauksensa perusteella.

Käsittelyvaihe on merkittävä, sillä myönteinen päätös tarkoittaisi kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirran mukaan, että hankkeessa nähtäisiin hyvät onnistumisen mahdollisuudet. Samalla logiikalla hanke luultavasti tyssää siihen paikkaan, jos lautakunta näyttää punaista valoa.

Kaupungillakin on vahva intressi edesauttaa hankkeen toteutumista, sillä parhaassa tapauksessa siitä saataisiin Lahteen juuri sellainen ympärivuotinen matkailuvaltti, jonka perään täällä on vuosikymmenet turhaan haikailtu.

Hotelli paikkaisi osaltaan vuodepaikkavajetta, joka Lahdessa on noussut aina esille suurten yleisötapahtumien yhteydessä. Ulkopuolisen rahoituksen turvin toteutettava uintikeskus puolestaan olisi taloudellinen helpotus kaupungille, jonka omat rahkeet eivät riitä toteuttamaan kaivattua 50 metrin allasta omana investointina.

Tarpeelliseksi todetun hankkeen eteneminen alustavaan päätöksentekovaiheeseen on myönteinen uutinen, mutta vielä ei kannata nuolaista. Yhtä lupaavalta kuulostaneita uutisia on kuultu ennenkin niin Ranta-Kartanosta kuin varsinkin Teivaasta, mutta yksikään niistä ei toistaiseksi ole kantanut lähellekään toteuttamisvaihetta.

Tämänkertaisenkin hankkeen yllä leijuu edelleen monta avointa kysymystä, joista päättäjät toivottavasti saavat täsmällisempää tietoa kuin mitä tähän mennessä on julkisuuteen voitu kertoa. Ja kun ollaan Lahdessa ja eritoten Ranta-Kartanossa, tarvittava kaavamuutos on aina aikataulullinen riski, vaikka kyse ei ole ympäristöltään yhtä herkästä alueesta kuin Teivaalla.

Uskoa hankkeen toteutumisen puolesta vahvistaa Myllyvirran käsitys, jonka mukaan Kinos on – vaatimattomista resursseistaan huolimatta – onnistunut solmimaan yhteyksiä relevantteihin ja hankkeesta kiinnostuneisiin rahoittajiin ja operaattoreihin.

Mikäli Kinos kykenee todistamaan uskottavuutensa myös lautakunnalle, hanke astunee ison harppauksen eteenpäin. Kovin ennenaikaista olisi silti vielä arvioida, kantaako sekään harppaus koskaan maaliin asti.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X