Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Touko Aalto maksaa nyt oppirahoja

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto. Kuva: Lauri Rotko

Vihreiden kenttäväki luottaa edelleen vankasti uuteen puheenjohtajansa Touko Aaltoon, vaikka puolueen kannatus on tuoreimpien mielipidemittausten perusteella kääntynyt selvään laskuun.

Uutissuomalainen pyysi tämän viikon alussa vihreiden piirijohtajia antamaan Aallolle kouluarvosanan. Numerot olivat kuin suoraan luokan priimuksen todistuksesta: viisi yhdeksikköä ja vain yksi seiska, keskiarvo 8,5.

Kannatuksen notkahduksesta huolimatta piirijohtajat suhtautuvat Aallon aloitukseen kärsivällisesti ja ymmärtäväisesti. Ja miksi eivät suhtautuisi, sillä eihän ole kulunut kuin muutama kuukausi siitä, kun vihreät onnistuivat vastavalitun Aallon johdolla kiihdyttämään jo edellisen puheenjohtajansa Ville Niinistön aikana alkaneen kannatuksensa nousukiidon historialliseen huippuunsa.

Näistä ennätyslukemista on nyt tultu reippaasti alaspäin, mutta se ei näytä nostattaneen paniikkia kentällä. Ylen gallupin viime viikolla mittaama 14 prosenttia on edelleen enemmän kuin vihreiden paraskaan vaalitulos. Aallolla ei tule olemaan hätää, jos kannatus säilyy seuraaviin vaaleihin suurin piirtein nykyisellä tasolla.

Kovin moniin yhtä noloihin erheisiin Aallolla ei ole varaa.

Piirijohtajat myöntävät havainneensa lievää alkukankeutta Aalloin otteissa, mutta tuoreelle puheenjohtajalle halutaan antaa aikaa haasteellisen tehtävän sisäänajossa. Kokemattomuus on vaiva, joka paranee ajan kuluessa.

Erikseen Aalto saa kiitosta rauhallisesta ja perustelevasta puhetavastaan. Tässä hän eroaa selvästi Niinistöstä, jolla oli tapana kommentoida hallituksen tekemisiä ja tekemättä jättämisiä hyvinkin kiivaasti.

Aallon sovittelevamman tyylin on arveltu kumpuavan vihreiden korkeista kannatuslukemista. Niiden johdosta Aallosta alettiin kesällä puhua jopa seuraavana pääministerinä, mikä sai hänet välttelemään siltojen polttamista vihreiden ja mahdollisten hallituskumppaneiden välillä.

Nähtäväksi jää, pitääkö linja loppuun asti. Viime viikolla julkisuudessa nähtiin jo selvästi aiempaa ärhäkämpi Aalto Ylen julkaistua uusimman gallupinsa tulokset.

Puolueiden kannatuksen äkilliset muutokset pannaan herkästi yksin puheenjohtajan piikkiin, vaikka suosiota voivat tänä päivänä heilautella aivan rivijäsentenkin möläytykset ja niistä nousevat kohut eritoten sosiaalisessa mediassa. Toki näissä tapauksissa punnitaan aina viime kädessä myös puheenjohtajan kyvyt.

Vihreiden kohdalle osui tuorein kohu viime viikonloppuna, kun helsinkiläinen valtuutettu Fatim Diarra järkytti maaseudun asukkaita alatyylisellä some-päivityksellään.

Aalto erehtyi tapauksen jälkihoidossa tekemään saman virheen, jollaisesta juuri vihreät aiemmin moittivat hanakasti perussuomalaisten ex-puheenjohtajaa Timo Soinia. Sen sijaan, että olisi heti pahoitellut Diarran kommentteja ja sanoutunut niistä irti, Aalto sortui vähättelemään niitä pyrkien kääntämään huomion muihin puolueisiin. Selväsanainen anteeksipyyntö Aallolta irtosi vasta tiistaina, kun kohu oli vellonut jo monta päivää.

Yksi epäonnistuminen voidaan vielä panna oppirahojen maksamisen tiliin. Kovin moniin yhtä noloihin erheisiin Aallolla ei kuitenkaan ole varaa, jotta vihreät kykenisivät realisoimaan suuren potentiaalisen kannatuksensa tulevissa vaaleissa.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X