Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Hyky hakee riskipitoista kasvuvaraa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä valmistautuu astelemaan osin tuntemattomalle maaperälle varmistaakseen rahoituksensa tavalla, joka ei rasittaisi yhtymän omistajakuntia yhtään enempää kuin mihin näiden rahkeet nykyisellään ovat juuri ja juuri riittäneet.

Yhtymän johto lähtee tuoreessa talousarvioesityksessään siitä, että kuntien rahoitusosuus pysyisi ensi vuonna suunnilleen viimevuotisella tasolla. Sen lisäksi yhtymä voisi hakea lisärahoitusta palvelutuotantonsa turvaamiseksi ja jopa parantamiseksi muunmuassa kasvattamalla palvelujensa ulosmyyntiä ja myymällä omistuksiaan.

Täysin ennenkuulumattomista asioista ei ole kyse, sillä nykyäänkin yhtymä kauppaa erikoissairaanhoidon palvelujaan myös muille kuin Päijät-Hämeen asukkaille.

Ulosmyynnin osuus yhtymän budjetista on kuitenkin pysytellyt hyvin vaatimattomana jääden tänäkin vuonna alle 10 miljoonan euron. Yhtymän johdossa uskotaan kuitenkin, että summaa voidaan kasvattaa merkittävästi, jos Päijät-Hämeen erinomainen logistinen sijainti ja keskussairaalan huippuosaaminen kyetään hyödyntämään markkinoinnissa nykyistä tehokkaammin.

Iso riski olisi sekin, että yhtymässä jatkettaisiin elämistä vanhaan malliin.

Jo ensi vuonna yhtymä varautuu hakemaan kasvurahaa paitsi erilaisista valtion kehittämis- ja kokeiluhankkeista, myös realisoimalla strategisesti vähemmän merkittävää omaisuuttaan ja omistuksiaan.

Harkinnassa on jopa keskussairaalakiinteistön myynti. Jos ostaja löytyisi, yhtymä vapautuisivat valtavista investointipaineista, joita yli 40-vuotiaan kiinteistön kunnossapito ja ajantasaistaminen aiheuttavat nyt ja tulevaisuudessa. Äkkiseltään kaupan järkevyys riippuu paljolti siitä, mille tasolle vuokrakulut asettuisivat.

Hyvinvointiyhtymän uudet suunnitelmat ovat siinä määrin rohkeita, että ne herättävät varmasti keskustelua jäsenkunnissa. Ja niin pitääkin, sillä yhtymä ja keskussairaala ovat äärimmäisen tärkeitä koko Päijät-Hämeelle.

On jokaisen jäsenkunnan ja niiden myötä kaikkien päijäthämäläisten yhteinen etu, että hyvinvointiyhtymä kykenee huolehtimaan asukkaiden sote-palveluista vähintään tyydyttävällä tavalla. Oma keskussairaalamme on lajinsa valioita, joten maakunnalla on siinä myös paljon menetettävää.

Koska kuntien taloudellinen kantokyky on ja näyttää myös pysyvän tiukalla, on erinomainen asia, että yhtymässä on nyt lähdetty hakemaan kasvua aivan muilla keinoilla kuin tunkeutumalla jälleen omistajien kukkarolle.

Jo nykyisellään sote-palveluissa liikutellaan yksin Päijät-Hämeessä noin miljardia euroa vuodessa, kun julkinen ja yksityinen puoli lasketaan yhteen. Väestön ikääntyessä elinkeinon ennustetaan vain kiihdyttävän vauhdikasta kasvuaan, joten uskoisi olevan mahdollista, että hyvinvointiyhtymä voisi napata tästä kasvusta oman siivunsa.

Toki yhtymän visioissa on myös omat riskinsä. Ensi vuoden budjettiesitykseen merkitty kasvurahoitus on toistaiseksi vielä hyvin epävarmalla pohjalla. Jos rahat tai edes merkittävä osa niistä jäävätkin saamatta, seurauksena olisi taas raju säästökuuri joko suoraan yhtymässä tai välillisesti laskun maksavissa omistajakunnissa.

Toisaalta iso riski olisi sekin, että yhtymässä jatkettaisiin elämistä täysin vanhaan malliin, ikään kuin maailma ei ympärillä muuttuisi koko ajan kovaa vauhtia.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X