Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Merkittävä hanke liian pitkään piilossa

Jokimaalle rakennetaan parhaillaan gluteenittomiin tuoretuotteisiin erikostuneen Vuohelan Herkun uutta leipomoa. Rakennus valmistuu ensi vuonna, jolloin yritys muuttaa Hartolasta Lahteen.

Vuohelan Herkku päätyi Lahteen kaupungin kädenojennuksen ansiosta. Kaupunki lupautui mukaan uutta leipomoa varten perustettuun kiinteistöyhtiöön. Kaupunki omistaa yhtiöstä oman Spatium Toimitilojensa kautta vajaan neljänneksen ja Vuohelan Herkku loput.

Viime syksynä alustavasti hyväksytty ja keväällä sinetöity kiinteistöjärjestely on vasta nyt noussut julkisen arvostelun kohteeksi. Entinen lahtelainen kuntapoliitikko Ilkka Viljanen Asikkalasta moittii Lahden tukevan Vuohelan Herkkua kilpailua vääristävällä tavalla, joka ”sylkee suoraan muiden paikallisten yritysten naamalle” (ESS 29.10). Viljasta on säestänyt nykyinen kokoomusvaltuutettu Jorma Ratia, joka myös arvioi kaupungin lähteneen harjoittamaan tukipolitiikkaa kyseenalaisesti keinoin (ESS 1.11.).

Kaupungin samoin kuin Spatiumin ja Vuohelan Herkun taholta moitteet on torjuttu. On korostettu, että toistaiseksi ainutkertaiseen järjestelyyn päädyttiin, koska se tarjosi mahdollisuuden saada merkittävä yritys Lahteen. Kilpailun vääristämisestä ei asianosaisten mukaan ollut kyse eikä myöskään suorasta yritystuesta. Spatium saa 1,5 miljoonan euron sijoituksestaan omistusosuuttaan vastaavan vuokratuoton, joka vastaa markkinoiden yleistä tasoa.

Mikä esti tiedottamasta viimeistään sitten, kun nimet olivat jo papereissa?

Paheksuttua järjestelyä arvioitaessa on syytä korostaa, että jopa 80 ihmistä työllistävän Vuohelan Herkun saaminen Jokimaalle on erinomainen piristysruiske Lahden kaupungille. Menetys kirpaisee Hartolassa, mutta päijäthämäläisittäin on tärkeää, että työpaikat säilyvät maakunnassa.

Kilpailu yrityksistä on kuntien ja alueiden kesken niin kovaa, että joskus on tarpeen turvautua poikkeuksellisiinkin keinoihin, kunhan riskit on ensin tarkasti kartoitettu. Tässä tapauksessa ne vaikuttavat hyvin pieniltä.

Leipomon vuokrasopimus on solmittu 15 vuodeksi, mutta pääomistajuus kiinteistöyhtiössä sitouttanee Vuohelan Herkun Jokimaalle pidemmäksikin ajaksi. Spatium puolestaan saa sijoittamalleen pääomalle varman ja kelvollisen tuoton.

Kilpailun vääristämistä koskevia syytöksiä vastaan puhuu, että kaupunki ei rakennuta yhtä ainoaa yritystä varten kiinteistöä täysin omaan piikkiinsä, ja järjestely vaikuttaa muutenkin täysin markkinaehtoiselta, kuten Päijät-Hämeen yrittäjien toimitusjohtaja Outi Hongistokin on todennut. Sitä paitsi Vuorelan Herkulla ei tiettävästi ole kilpailevia yrityksiä Lahdessa omalla erikoisalallaan.

Täysin puhtaita papereita tapauksesta on silti vaikea antaa. Jos kiinteistöjärjestely asianosaisten mielestä kestää täysin päivänvalon kaikessa erinomaisuudessaan, miksi sitä koskevat päätökset tehtiin mitä suurimman salamyhkäisyyden vallassa, melkein kuin häpeillen.

Liikesalaisuuksiin vetoamalla voidaan ehkä perustella, että hankkeesta ei haluttu antaa merkkiäkään ulospäin valmisteluvaiheessa. Kaupunginhallituksen käsittelyssäkin se naamioitiin mitäänsanomattomilla ympäripyöreyksillä. Mutta mikä esti julkistamisen viimeistään sitten, kun nimet olivat jo papereissa? Nyt tapahtunutta piilottelua ei pidä ottaa pysyväksi tavaksi avoimuuden nimeen vannovan kaupungin päätöksentekokoneistossa.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X