Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Paikallinen sopiminen myötätuulessa

Teknologiateollisuudessa alkuviikosta syntynyt liittokierroksen päänavaus on kaikessa kohtuullisuudessaan kerännyt pääosin kiitosta osakseen.

Soraääniäkin on kuultu. Suomen Yrittäjät moitti sopimusta kalliiksi mikäli se johtaa laajalti yhtä suuriin palkankorotuksiin kuin teknologiateollisuuteen nyt sovittiin, yhteensä 3,2 prosenttia kahden vuoden aikana.

Yleisenä linjana näinkin suuret korotukset olisivat järjestön arvion mukaan liikaa suurelle osalle yrityksistä. Talouskasvun hedelmät eivät vielä jakaudu tasaisesti, ja pelkona on, että liian isot korotukset valuttaisivat hukkaan kilpailukykysopimuksen hyödyt.

Yrittäjien huoli on periaatteessa perusteltu, mutta käytännössä ehkä liioiteltu, sillä vientiteollisuuden ääntä käyttävässä Elinkeinoelämän keskusliitossa nyt nähtyä päänavausta ei pidetä lainkaan yhtä huolestuttavana.

Työnantajat soisivat nyt saavutetun läpimurron leviävän muillekin aloille.

EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mielestä sovitun sopimustason kanssa voidaan elää, mikäli se pysyy palkankorotusten kattona (ESS 4.11.). Taso on alempi kuin tärkeimmissä kilpailijamaissamme, mikä on olennainen seikka vientiteollisuudellemme ja sen myötä koko viennistä elävälle maallemme.

Suorastaan myhäillen EK:ssa tervehditään sitä, että teknologiateollisuudessa painotettiin nyt voimakkaasti paikallisen sopimisen roolia uuden sopimuksen tarkemmassa soveltamisessa.

Häkämies luonnehtii paikallisessa sopimisessa saavutettuja edistysaskeleita peräti läpimurroksi, joka ei työnantajapuolen kovasta yrityksestä huolimatta onnistunut menneiden keskitettyjen sopimusten aikana.

Nyt teknologiateollisuudessa sovittiin, että palkankorotusten suuruus, ajankohta ja toteutustapa neuvotellaan paikallisesti, kunkin yrityksen tilanne huomioon ottaen. Paperille kirjattuihin prosentteihin turvaudutaan, jos yhteisymmärrystä ei työpaikalla synny. Vaikka ottaisi huomioon tämän perälautapykälän, kyseessä on työntekijöiltä merkittävä myönnytys, jonka merkityksen Suomen Yrittäjätkin tunnustavat.

Työnantajapuoli soisi tietenkin nyt saavutetun läpimurron leviävän teknologiateollisuudesta muillekin aloille. Katseet ovat kääntyneet seuraavaksi metsäteollisuuteen, jossa tilanne näyttää kuitenkin edelleen kiperältä.

Metsäteollisuus jätti Paperiliitolle tällä viikolla esityksen, joka päällisin puolin muistutti paljon teknologiateollisuuden sopimusta. Esitys ei kuitenkaan kelvannut Paperiliitolle. Se katkaisi neuvottelut ja aloitti varhain perjantaiaamuna ylityökiellon.

Rohkaisevaa silti oli, että perjantaina päivällä kokoontunut Paperiliiton hallitus ei katsonut tarpeelliseksi päättää enemmistä työtaistelutoimista. Niiden mahdollisuus ei väistynyt, mutta Paperiliitto ei selvästikään halunnut kiristää ilmapiiriä entisestään hetkellä, jolloin neuvottelut olivat muodollisesti katkenneet, mutta keskusteluyhteys neuvottelijoiden välillä yhä olemassa.

Kohta perään neuvotteluja ruvettiin elvyttämään virallisestikin taas henkiin, mikä herättää toivoa, että kiistassa voidaan vielä päästä tyydyttävään ratkaisuun aiheuttamatta kohtuuttomia vahinkoja kummallekaan osapuolelle – saati koko kansantaloudellemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X