Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Keskustan nousu helpotus hallitukselle

Ylen torstaina julkistaman gallupin tulokset osoittavat niin paljon merkittäviä muutoksia puolueiden kannatuksessa, että ne tuskin voivat olla vaikuttamatta niin hallituksen kuin oppositionkin harjoittamaan politiikkaan tulevien viikkojen ja kenties kuukausienkin aikana.

Ylen gallup oli pitkästä aikaa mukavaa luettavaa päähallituspuolue keskustalle ja pääministeri Juha Sipilälle. Sitä vastoin opposition henkisenä johtajana vielä jokin aika sitten pidetyille vihreille ja hallituksesta kesällä ulkoistetuille perussuomalaisille uusimmat luvut merkitsivät kylmää suihkua.

Vaikka hallituskumppani kokoomus porskuttaa edelleen kärjessä suosiotaan taas reilusti kasvattaneena, myös keskusta on vihdoin kyennyt kääntämään oman kannatuksensa nousuun viime aikojen syvästä aallonpohjasta.

Keskusta nousi nyt pitkästä aikaa vihreiden edelle kolmanneksi suosituimmaksi puolueeksi. Se on puolueelle epäilemättä henkisesti tärkeää olkoonkin, että se joutuu edelleen katselemaan paitsi kokoomuksen, myös suosiotaan taas lisänneen SDP:n perävaloja.

Vihreiden Aallolla lienee kiusaus harkita taktiikkaansa uudelleen.

Mutta koska kannattajien paluumuutto näyttää alkaneen, päähallituspuolueessa ei tarvinne enää murehtia, miksi vain kokoomus on tähän saakka korjannut hedelmät vihdoinkin kovaan vauhtiin päässeestä talouskasvusta.

Jos trendi jatkuu yhtä suotuisana, kovimpien jännitteiden keskustan ja kokoomuksen välillä uskoisi poistuvan. Tämä helpottaisi hallituksen työskentelyä ja saattaisi edesauttaa jopa ratkaisevalla tavalla vielä viimeistelemättä olevien kärkihankkeiden, etunenässä sote- ja maakuntauudistuksen viemistä päätökseen.

Hallituksen elämää helpottaa myös vihreiden ja perussuomalaisten kannatuksen kääntyminen alamäkeen. Perussuomalaiset hukkasivat kannatuksestaan peräti kolmanneksen yhdessä kuukaudessa. Tieto on hunajaa myös hallituksen kolmannelle pyörälle sinisille, jotka tosin kärsivät yhä ylivoimaiselta vaikuttavasta tunnettuusongelmasta.

Helppo selitys perussuomalaisten kannatuskadolle on, että puolue kärsii asetelmasta, jossa sen puheenjohtaja Jussi Halla-aho vaikuttaa pääosan ajastaan Brysselissä. Etäjohtajuus on vaikea laji.

Kotimaassa perussuomalaisten ääntä on näkyvimmin ja kuuluvimmin käyttänyt varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari. Sillä ei ole ollut puolueen suosioon positiivista vaikutusta. Päin vastoin, Huhtasaaren olematon uskottavuus presidenttiehdokkaana on saattanut syödä kannatusta pahasti kuten myös puoluejohdon loppumaton nokkapokka sinisten kanssa.

Vihreiden kolkutellessa loppukesästä gallupeiden kärkeä puolueen uudesta puheenjohtajasta Touko Aallosta leivottiin jo seuraavaa pääministeriä. Tämän on arveltu vaikuttaneen Aaltoon siten, että hän on pyrkinyt esiintymään edeltäjäänsä Ville Niinistöä paljon maltillisemmin, jotta ei tärvelisi välejään mahdollisiin tuleviin hallituskumppaneihinsa.

Aallolla lienee kiusaus harkita taktiikkaansa uudelleen, sillä hänen on turha haaveilla hallitusneuvotteluista, mikäli vihreiden kannatus jatkaa laskuaan vaaleihin asti. Harmi sinänsä, jos oppositiossa ei pysty nostamaan suosiotaan tarpeeksi korkealle muuten kuin jyrkällä ei-linjalla.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X