Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Niinistön etumatka vain kasvaa

Sauli Niinistön haastajat ensi talven presidentinvaaleissa ovat tähän saakka laskeneet heiveröisen toivonsa sen varaan, että Niinistön murskaava gallup-suosio alkaa väistämättä laskea vaalien lähestyessä. Näinhän kävi myös presidentti Tarja Haloselle vuoden 2006 vaalien edellä.

Toistaiseksi Niinistön kannatus kuitenkin vain kasvaa, mitä lähemmäs vaalit tulevat. Tuorein osoitus saatiin torstaina Ylen uusimmasta mielipidemittauksesta. Sen tulokset olivat masentavaa luettavaa Niinistön kilpailijoille.

Niinistöä kannattaa nyt peräti 76 prosenttia suomalaisista. Se on liki kymmenen prosenttiyksikköä enemmän kuin presidentin kannatus Helsingin Sanomien gallupissa vajaa kuukausi sitten.

Merkillepantavaa Ylen gallupissa oli, että Taloustutkimus oli tehnyt siihen haastattelut 2.–10. lokakuuta. Siten tuloksiin ei juuri lainkaan ehtinyt vaikuttaa Niinistön ja rouva Jenni Haukion viime maanantaina paljastama vauvauutinen. Uutisen vastaanotosta voi päätellä, että se lisäsi entisestään presidentin ja hänen puolisonsa nauttimaa kansansuosiota, joka lähentelee jo kuninkaallisia mittaluokkia.

Niinistöllä on varaa menettää kannatustaan ja silti tulla valituksi 1. kierroksella.

Gallupit osoittavat nyt niin vakuuttavia lukemia, että Niinistöllä on varaa jopa menettää kannatuksestaan melkoinen osa, ja silti hän voi tulla valituksi jo ensimmäisellä kierroksella. Se olisi historiallinen saavutus.

Ylivoimasta kertoo paljon, että Niinistö on selvästi suosituin ehdokas useimpien niidenkin äänestä-jien keskuudessa, joille olisi tarjolla myös heidän kannattamansa puo-lueen asettama ehdokas.

Vain vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajat seisovat enää tanakasti omiensa takana. Tähän perustuu, että Niinistön viimekertainen ykköshaastaja Pekka Haavisto erottautuu nytkin selvästi muista ehdokkaista 14 prosentin kannatuksellaan. Lukemasta on silti pitkä matka Haavisto-ilmiön toistamiseen.

Myös Merja Kyllönen (vas.) on suosituin omiensa joukossa. Silti hänkin kuuluu samaan harmaaseen kastiin Laura Huhtasaaren (ps.), Matti Vanhasen (kesk.), Tuula Haataisen (sd.) ja Nils Torvaldsin (r.) kanssa. Heistä jokaisen kannatus pyörii vain muutaman prosentin haarukassa kielien siten suuresta uskottavuusongelmasta.

Tällä menolla Haataista ja demareita uhkaa vielä pahempi nöyryytys kuin viimeksi. Silloin Paavo Lipponen joutui tyytymään vajaan seitsemän prosentin äänisaaliiseen. Nyt sama kohtalo saattaa odottaa myös Vanhasta ja keskustaa, sillä peräti neljä viidestä keskustan kuten myös demareiden kannattajista äänestäisi nyt Niinistöä.

Prosenttikerhossa sinnittelevät haastajat uskottelevat yhä, että Niinistön etumatka alkaa kaventua, kunhan kampanjat pääsevät vauhtiin ja presidentti uskaltautuu samalle viivalle kilpailijoidensa kanssa. Siihen mennessä nähdään sekin, miten RKP:n Torvaldsin lähes olemattomaan suosioon vaikuttaa asettautuminen avoimesti Nato-jäsenyyden kannalle toistaiseksi ainoana ehdokkaana.

Vaikka samaa mieltä on vain neljännes kansasta, joukossa on runsaasti äänestäjäpotentiaalia, joka innostuessaan Torvaldsin avauksesta saattaa horjuttaa jossain määrin juuri Niinistön suosiota. Tuskin silti millään tavoin ratkaisevasti.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X