Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Uusinkaan sote-malli ei ole täydellinen

Hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen toteutumisen todennäköisyys vaihteeksi kasvoi, kun ministerit pääsivät sovintoon sote-palvelujen valinnanvapauden uusimmista päälinjauksista. Valinnanvapaus oli palautunut hallituksen pöydälle eduskunnan perustuslakivaliokunnasta, joka kesällä näytti muilta osin vihreää valoa isolle uudistuspaketille.

Tähän saakka julkisuuteen tihkuneiden tietojen perusteella vaikuttaa siltä, että hallitus on pyrkinyt varsin tunnollisesti ottamaan huomioon valiokunnan esittämät epäkohdat ja niistä seuranneet muutostarpeet.

Tämän vahvisti tuoreeltaan myös valinnanvapautta ankarasti kritisoineen SDP:n lahtelainen kansanedustaja Ville Skinnari, joka on seurannut uudistuksen valmistelua sekä perustuslakivaliokunnan jäsenenä että viime kuukaudet myös Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallituksen puheenjohtajana. Skinnarin mukaan tuorein esitys merkitsee käytännössä palvelujen turvaamista maakuntien joka kolkassa (ESS.fi 9.10.).

Julkisten palvelujen toimivuus pyritään varmistamaan velvoittamalla maakunnat perustamaan sote-keskuksensa liikelaitoksina, joiden piiriin kuuluvat aluksi kaikki ne ihmiset, jotka eivät halua valinnanvapautta hyödyntää. Näin valinnanvapautta ei toteuteta kertarysäyksellä, mistä monet asiantuntijat ovat jo ehtineet hallitusta kiitellä.

Sopu valinnanvapaudesta varmistanee myös maakuntauudistuksen toteutumisen.

Hallituksen korjausliikkeet ovat ehtineet saada osakseen myös arvostelua. Se osoittaa, kuinka vaikeaa ellei mahdotonta on valmistella täydellistä ja kaikille kelpaavaa sote-mallia. Vasta käytäntö osoittaa, miten monet yksityiskohdat kuten asiakkaiden henkilökohtainen budjetti todellisuudessa toimivat.

Yhtiöittämispakosta luopuminen vie oppositiolta yhden syyn vastustaa valinnanvapautta. Vastavetona tälle demarien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman lanseerasikin käsitteen ”pakkosetelit” (HS 10.10.), joita maakuntien olisi annettava asukkailleen tiettyihin palveluihin, kun hoidon tarve on todettu.

Lindtman saa asian kuulostamaan siltä, että maakunnat pakotetaan vastoin niiden tahtoa tarjoamaan asukkailleen muitakin kuin julkisia palveluja. Tulkinta on kovin yksisilmäinen, sillä tosiasiassa kyse on tervetulleesta uudistuksesta, joka lisää merkittävästi kansalaisten valinnanvapautta tarjoten samalla pienillekin yrityksille mahdollisuuden pärjätä kilpailussa sote-markkinoilla.

Sopu valinnanvapaudesta varmistanee paitsi sote-uudistuksen, myös maakuntauudistuksen toteutumisen. Siten se turvaisi hallituksen toimintakyvyn ja koossapysymisen aina vaalikauden loppuun saakka.

Kokoomus tuskin haluaa riskeerata sille tärkeää valinnanvapautta ryhtymällä iskemään kapuloilta keskustan lempilapsen maakuntauudistuksen rattaisiin, vaikka kokoomukselle kuntavaalivoiton pelastanut Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren sitä kovasti vaatii.

Hallituksen pasmat voi sekoittaa enää perustuslakivaliokunta, mikäli tämäkään esitys ei sille kelpaa. Siinä tapauksessa olisi kyseenalaista, riittäisikö hallituksen tarmo enää aloittamaan urakan taas alusta. Vaihtoehto ei ole mahdoton ottaen huomioon käänteet, joita sote-uudistuksen valmistelun pitkän historian aikana on tapahtunut.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X