Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Tärkeä muistutus EU:n arvoista

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sai pitää jokavuotisen puheensa unionin tilasta tällä kertaa huomattavasti seesteisemmässä tilanteessa kuin viime syksynä.

Tuolloin ilmapiiriä synkensi Britannian päätös erota EU:sta, minkä lisäksi luottamusta tulevaan horjutti edessä häämöttävä vaalivuosi, jonka pelättiin nostavan EU-vastaiset populistit valtaan monessa keskeisessä jäsenvaltiossa.

Brexit on edelleen valitettava tosiasia, mutta muuten viime syksynä vallinneet huolenaiheet osoittautuivat onneksi vahvasti liioitelluilta. Populistien voittokulku pysäytettiin. Ja kun EU-mailla menee taloudellisestikin paremmin kuin aikoihin, Juncker saattoi ladata puheeseensa huomattavan paljon toiveikkuutta.

Juncker lukeutuu vaikuttajiin, jotka mielellään tiivistävät sanottavansa muutamiin pääkohtiin. Alexander Stubb viljelee kolmea pointtiaan. Juncker näyttää mieltyneen lukuun viisi. Jo viime keväänä hän visioi EU:lle viisi erilaista tulevaisuusnäkymää, ääripäinään pysyminen nykyisellä tiellä ja yhteistyön syventäminen liittovaltion suuntaan.

Arvoihin Juncker vetosi myös tyrmätessään Turkin EU-jäsenyyden.

Nyt Juncker paalutti EU:lle viisi tavoitetta, joissa sen on saavutettava tuntuvaa edistystä parlamentin ja myös komission puheenjohtajan jäljellä olevan toimikauden aikana. Tavoitteet liittyvät kauppasopimuksiin, teollisuuden kilpailukykyyn, ilmastonmuutokseen ja kyberturvallisuuteen sekä maahanmuuttoon.

Viimeksi mainittuun kohtaan Juncker käytti puheessaan selvästi eniten aikaa, mikä kuvastaa aihealueen kipeää ajankohtaisuutta. Aiheellisesti Juncker korosti, että EU on velvollinen auttamaan aidosti hädänalaisia ihmisiä, mutta se ei voi sälyttää vastuuta pelkästään etulinjan maille.

Sanoma oli selvästi osoitettu niille jäsenmaille, jotka eivät toistaiseksi ole osoittaneet merkkiäkään solidaarisuudesta pakolaisia runsain mitoin vastaanottaneita kumppaneitaan kohtaan.

Samaan osoitteeseen Juncker viesti puheensa loppupuolella luetellessaan arvoja, joiden pohjalta EU:ta on edelleen kehitettävä: vapaus, tasa-arvo ja oikeusvaltion periaatteet. Rivien välistä oli luettavissa, kuinka pahoillaan komission puheenjohtaja on näiden arvojen hyljeksimisestä ennen muuta Puolassa ja Unkarissa.

Arvoihin Juncker vetosi myös tyrmätessään Turkin EU-jäsenyyden lähitulevaisuudessa. Näkemys, jonka kannalle myös Saksan liittokansleri Angela Merkel vastikään asettautui, on täysin oikea. Unioniin ei kelpaa diktatuuria lähentelevä maa, joka sulkee opposition edustajia ja toimittajia vankilaan.

EU:ssa Juncker haluaa ottaa kaikki jäsenmaat mukaan unionin yhtenäisyyyttä vahvistavaan työhön. Hän kannusti kaikkia kynnelle kykeneviä liittymään euroon ja pankkiunioniin. Tarpeen on myös EU:n talousministeri, joka astusi esiin laman uhatessa yksittäistä jäsenvaltiota. Yhteistä puolustustakin rakennetaan kovaa vauhtia.

Komission on määrä antaa täsmällisempiä ehdotuksia Junckerin nuottien pohjalta loppuvuodesta. Silloin Suomikin pääsee ottamaan kantaa, kuinka pitkälle meillä ollaan valmiita edistämään EU:n yhtenäisyyttä ja olemaan kehityksessä aktiivisesti mukana. Jarrumieheksi ei silloin pidä ryhtyä.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X