Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Asikkala palaa normaaliin järjestykseen

Asikkalan kunnanjohtajan paljon nähnyt työhuone sai tällä viikolla uuden asukkaan. Hän on viime keväänä Asikkalan johtoon valittu Rinna Ikola-Norrbacka, joka aloitti työnsä maanantaina.

Uusi kunnanjohtaja myönsi olonsa innostuneeksi mutta jännittyneeksi. (ESS 8.8.). Innostuneisuus ei koskaan ole uudessa työssä pahasta, ja jännityksenkin ymmärtää tässä tapauksessa erittäin hyvin. Onhan kunnanjohtajan työhuoneen ovi käynyt Asikkalassa viime aikoina epätavallisen tiuhaan tahtiin.

Viime vuoden helmikuussa kunnanhallitus, valtuusto ja silloinen kunnanjohtaja Juri Nieminen tiedottivat yllättäen purkaneensa Niemisen työsuhteen. Vaikka sopimuksen väitettiin syntyneen yhteisymmärryksessä, käytännössä kyse oli potkuista.

Nieminen oli opittu tuntemaan omapäisenä ja erilaisille tempauksillekin alttiina virkamiehenä, jolle kymmenessä vuodessa ehti kertyä kosolti poliittisia vastustajia. Lopulta hän menetti myös tukijoidensa luottamuksen tulehdutet-tuaan välinsä myös lähimmän esikuntansa kanssa.

Olisi tärkeää, että uusi ja vanha kunnanjohtaja löytävät yhteisen sävelen

Niemisen seuraajaksi Asikkala valitsi ensin jo viime lokakuussa kunnan talousjohtajan Aapo Pispan. Tämä tuotti kuitenkin valitsijoilleen karvaan yllätyksen ilmoittaessaan, ettei halua-kaan ottaa vastaan virkaa, jota oli ehtinyt hoitaa Niemisen lähdettyä väliaikaisesti melkein puoli vuotta.

Pispan tuleminen katumapäälle pakotti Asikkalan hakemaan uutta kunnanjohtajaa vain vajaa vuosi edellisen hakukierroksen jälkeen. Etsintä tuotti tulosta huhtikuun lopulla, kun Sulkavalta löydetty Ikola-Norrbacka päihitti valtuuston äänestyksessä ylivoimaisesti vastaehdokkaansa, Hartolan kunnanjohtaja Merja Oleniuksen.

Ikola-Norrbackan ensimmäisiä tehtäviä on nyt palauttaa Asikkala normaaliin päiväjärjestykseen, mitä tulee kunnan johtamiseen Niemisen potkujen ja Pispan u-käännöksen jäljiltä. Siinä tehtävässä hänelle on helppo toivottaa onnea ja menestystä.

Uskoa uuden kunnanjohtajan onnistumisen puolesta vahvistaa, että hän oli riittävän rohkea uskaltaakseen hakea Asikkalan johtoon, vaikka kunnan maine poliitikkojen hiekkalaatikkoleikkien näyttämönä oli epäilemättä kantautunut Sulkavallekin asti.

Töihintulohaastattelussaan Ikola-Norrbacka tosin muistutti, että riidattomia kuntia ei ole ja kaikkialla on omat vääntönsä. Se on tietenkin totta, mutta joissain kunnissa ristiriidat myös kyetään selvittämään tyylikkäämmin kuin toisaalla.

Asikkalan imagoa Ikola-Norrbacka pyrkii kirkastamaan kannustamalla virkamiehiä ja luottamushenkilöitä ohjaamaan kuntaa samaan suuntaan, mikä edellyttää molemmilta osapuolilta kykyä ja halua tehdä myös kompromisseja.

Uuden kunnanjohtajan viesti on epäilemättä suunnattu muiden muassa kunnanhallitukselle, jonka puheenjohtajana ja niin muodoin myös Ikola-Norrbackin läheisimpänä esimiehenä vaikuttaa Juri Nieminen, virkamiehestä luottamushenkilöksi vaihtanut viime kevään kuntavaalien ääniharava.

Asikkalalle olisi tärkeää, että uusi ja vanha kunnanjohtaja löytävät mitä pikimmin yhteisen sävelen. Siinä toivottavasti on avuksi, että Nieminenkin tuli Asikkalaan Ikola-Norrbackan tavoin Sulkavan kunnanjohtajan paikalta.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X