Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Tuomiopäivän kello tikittää Koreassa

Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain johtajien keskinäinen uhittelu sai tällä viikolla niin paljon lisäkierroksia, että maailmalla heräsi syvä huoli sanasodan laajenemisesta oikeaksi sotilaalliseksi yhteenotoksi.

Poikkeuksellisen vakavia olivat presidentti Sauli Niinistönkin sanat, kun hän Ilta-Sanomissa perjantaina totesi kierteen olevan nyt Pohjois-Koreassa pahimmillaan, ja tilanteen näyttävän pahalta.

Niinistön ei tarvinnut liioitella arviossaan. Kuten hän painotti, silloin ollaan pitkällä, kun suunnitellaan uhkaiskuja. Näin toimi Pohjois-Korea viimeksi torstaina ilmoittaessaan valmistelevansa lähipäivinä suunnitelman ohjusiskusta lähelle Yhdysvaltain hallinnoimaa Guamin sotilastukikohtaa Tyynellä merellä.

Uhkaus oli viimeisin lenkki nokittelussa, joka tällä kertaa kiihtyi YK:n turvallisuusneuvoston langetettua ilahduttavan yksimielisesti Pohjois-Korealle taloudellisia pakotteita maan ydinaseohjelman johdosta.

Onneksi Yhdysvaltain hallinnosta kuuluu edelleen myös järjen ja maltin ääntä.

Pohjois-Korea uhosi kostavansa pakotteet tuhatkertaisesti niitä pontevasti edistäneelle Yhdysvalloille. Tämä ja tuoreet tiedot Pohjois-Korean kyvystä varustaa ohjuksensa ydinkärjellä saivat presidentti Donald Tumpin menettämään malttinsa. Hän väläytti vastaavansa Pohjois-Korean uhkauksiin ”tulella ja raivolla”, jollaista maailma ei ole ennen nähnyt.

Hiroshiman ja Nagasakin ydinpommitusten vuosipäivien välissä lausuttu viesti oli hyytävä, vaikka ottaisi huomioon Trumpin mieltymyksen liioitteluun julkisissa lausunnoissaan.

Pohjois-Korean itsevaltiaan Kim Jong-unin suusta on jo totuttu kuulemaan tuomiopäivän julistuksia. Nyt, kun myös Yhdysvaltain presidentti käyttäytyy myöhäistä uhmaikää potevan teinipojan tavoin, asetelma näiden kahden ydinasevaltion välillä on muuttunut huomattavasti vaarallisemmaksi.

Amerikkalaisten ja korealaisten kuten koko ihmiskunnan kannalta on onneksi lohdullista, että Yhdysvaltain hallinnosta kuuluu edelleen myös järjen ja maltin ääntä. Sitä edustavat ulkoministeri Rex Tillerson ja puolustusministeri James Mattis, jotka kumpikin ovat tällä viikolla korostaneet Yhdysvaltain haluavan yhä torjua Pohjois-Korean muodostamaa uhkaa diplomaattisin eikä sotilaallisin keinoin.

Entisenä merijalkaväen kenraalina Mattis on paras henkilö muistuttamaan, että sotilaallinen konflikti Pohjois-Korean kanssa olisi katastrofaalinen. Vaikka Yhdysvallat on Mattisin mukaan valmis torjumaan mahdolliset sotilaalliset toimet, ensisijaisesti ratkaisua haetaan diplomatian avulla, minkä puolesta Tillerson on tälläkin viikolla tehnyt ahkerasti työtä.

Valitettavasti ainakaan tähänastiset diplomaattiset ponnistelut eivät ole millään tavoin lisänneet Pohjois-Korean halua lähteä edes varovasti neuvottelemaan ydinohjelmastaan luopumisesta.

Heiveröinen toivo lepää kiinalaisissa tuomiopäivän kellon tikittäessä. Kiinalta odotetaan nyt aktiivisuutta, koska se lienee yhä ainoa taho, jota Kim Jong-un voisi suostua kuuntelemaan kestävän diplomaattisen ratkaisun aikaansaamiseksi Pohjois-Korean ydinaseuhkaan ja pidemmällä aikavälillä kenties koko Korean niemimaata jo yli 60 vuotta koetelleeseen kriisiin.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X