Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Iltaelämän muutos näkyy Lahdessakin

Lahden ravintolatarjonnan on sanottu parantuneen ja monipuolistuneen. Ravintoloitsijoiden mukaan muutos näkyy myös asiakkaiden käyttäytymisessä (ESS 16.7.). Yhä useampi asiakas, myös nuori, valitsee alan ammattilaisten mukaan illanviettopaikakseen mieluummin ravintolan kuin varsinaisen yökerhon.

Parantuneen tarjonnan lisäksi ilmiölle, joka suinkaan ei rajoitu vain Lahteen, on tietenkin myös monia muita syitä. Ravintolaruokailu on Suomessa esimerkiksi kansainvälistymisen lisäksi arkipäiväistynyt. Toisaalta ajanviettotavat ja -mahdollisuudet ovat monipuolistuneet huimasti. Leipää ja sirkushuveja on nykyisin tarjolla kymmeniä sortteja.

Yhtenäis- ja nuorisokulttuurin pirstaloitumisen voi nähdä sekä uhkana että mahdollisuutena ravintola-alalle. Uudet ja erilaisetkin kokeilut voivat löytää oman asiakaskuntansa, kun vain tuote on kunnossa. Puolivillaisesti toisella kädellä huitaistu tuote kelpaa yhä harvemmalle,

Edellä todettu asettaa tietenkin omat haasteensa Lahdessa ja suuremmillakin paikkakunnilla. Vaikka kiinnostusta uudenlaisiakin kokeiluja kohtaan voi löytyä, on kriittisen massan eli riittävänkokoisen asiakaskunnan löytämisessä haasteensa.

Puolivillaisesti toisella kädellä huitaistu tuote kelpaa yhä harvemmalle.

Talouden paranevan vireen voi odottaa helpottavan myös ravintola-alan tilannetta. Jos yksityisillä kansalaisilla ja yrityksillä on enemmän rahaa käytettävissään, kanavoituu siitä osa myös ravintoloihin. Tänä vuonna alan liikevaihdon ennustetaan kohenevan jopa kahdeksan prosenttia.

Nykyinen hallitus on markkinoinut paljon byrokratiankeventämistalkoitaan. Ravintola-alalla kokemukset sääntelyn tiukkuudesta ja kummallisuuksista ovat arkipäiväisiä.

Kesäkuun loppupuolella hallitus sai tuskaisten vaiheiden jälkeen sovittua alkoholilain uudistamisesta. Matkailu- ja ravintola-alan työnantaja- ja etujärjestöä MaRaa hallituksen hieroma sopu ei täysin tyydyttänyt.

Etujärjestön mukaan ravintoloita huolettaa erityisesti se, että jatkossa asiakas saisi tuoda omat alkoholijuomat ravintoloihin. MaRa toteaa kesäkuun lopussa julkaisemassaan tiedotteessa, että alkoholin myynnistä saatavilla tuloilla on ratkaiseva merkitys ravintoloiden kannattavuudelle.

Alkoholin kokonaiskulutus on ollut Suomessa laskussa. Erityisen merkittävää on ollut jo toistakymmentä vuotta jatkunut ravintola-anniskelun vähentyminen. Syyksi anniskelun vähentymiseen on arveltu paitsi aiempaa raittiimpaa nuorisoa, myös erityisesti alkoholintuontia ulkomailta, varsinkin Virosta.

Nopeaa ratkaisua viinaralliin on tuskin näkyvissä. Viro nosti alkoholiverojaan tuntuvasti heinäkuun alusta, mutta veronkorotuksen ei odoteta näkyvän merkittävästi hinnoissa, ainakaan lähiaikoina.

Kuluttajakäyttäytymisen muutos on tosiasia myös ravintola-alalla. Ketterimmät, kekseliäimmät ja parhaimmat ravintolat pärjäävät jatkossakin. Lahdessa ilahduttavaa on se, että täältä löytyy monia persoonallisia ja aidosti paikallisissa käsissä olevia ravintoloita.

Ravintoloihin pätee sama kuin hotelleihin. Tarpeen tullen asiakas voi syödä, juoda tai nukkua vaikka millaisessa paikassa, mutta palatakseen on hänen saatava jonkinlainen elämys.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X