Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Rahoittajat jäävät vaaleissa yhä piiloon

Kuntavaalien vaalirahoitusilmoitusten loppusummien ääripäät liikkuivat Lahdessa hyvin kaukana toisistaan. Siinä missä kristillisdemokraattien Pertti Arvaja uusi paikkansa valtuustossa vaivaisella 18 eurolla, demareiden Mika Kari sai kulumaan omaan kampanjaansa lähes 11 000 euroa.

Toki Arvajan oli varsin riskitöntä pyrkiä valtuustoon melkein olemattoman vaalibudjetin turvin. Entisen maajoukkuejääkiekkoilijan ei tarvinnut tehdä itseään tunnetuksi etenkään vanhan Nastolan puolella, missä hän ehti vaikuttaa valtuutettuna neljä vuosikymmentä.

Tunnettuusongelmia ei tosin ollut Karillakaan kansanedustajana ja vanhan valtuuston puheenjohtajana. Yhtenä puolueensa näkyvimmistä lahtelaisehdokkaista hänellä oli kuitenkin paineita kampanjoida näyttävästi, jotta demareille ennakoitu vaalivoitto toteutuisi.

Näin myös kävi, ja palkinnoksi uhrauksistaan Kari lunasti itselleen vaalien epävirallisen äänikuninkaan tittelin saaden siinä ohessa myös kosolti näkyvyyttä, joka on kansanedustajallekin tarpeen viimeistään ensi eduskuntavaaleissa.

Vaalirahoituksessa ei ole tuomittavaa, kunhan se on riittävän avointa.

Karin vaalibudjetti oli nyt Lahden suurin, mutta se jäi selvästi pienemmäksi kuin edellisten vaalien isoin budjetti. Tuolloin Ilkka Viljasen (kok.) kampanjalle tuli hintaa 12 500 euroa.

Enää Viljanen ei ollut mukana. Nyt kokoomuslaisista käytti eniten rahaa kaupunginhallituksen ex-puheenjohtaja Juha Rostedt, jonka vaalibudjetin loppusumma jäi vajaaseen 7 400 euroon.

Muutenkin juuri kokoomuksen ehdokkaat käyttivät näissä vaaleissa selvästi vähemmän rahaa kampanjointiinsa kuin edellisissä vaaleissa, mikä saa kysymään, oliko tässä myös yksi selitys puolueen sur­keaan menestykseen Lahdessa.

Tosin esimerkiksi vihreiden menestys osoittaa, ettei raha aina ratkaise kuntavaaleissa. Seitsemästä valituksi tulleesta vihreästä ainoastaan Riina Puusaari sai kulumaan yli tuhat euroa. Muiden budjetit lasketaan satasissa.

Nykymuotoista vaalirahoituslakia ei säädetty vain sen vuoksi, että poliitikot joutuvat kertomaan äänestäjille, paljonko he käyttävät kampanjointiinsa rahaa. Vähintään yhtä oleellisena pidettiin tietoa siitä, kenen rahoilla ehdokkaat kampanjoitaan käyvät.

Valitettavasti ilmoitukset eivät edelleenkään vastaa jälkimmäiseen kysymykseen riittävän tarkasti. Yksittäiset lahjoitukset on opittu räätälöimään lähes poikkeuksetta niin pieniksi, ettei laki velvoita ehdokasta paljastamaan lahjoittajan nimeä.

Kuntavaaleissa raja kulkee 800 eurossa. Lahdessa kaikki yritysten, yksityishenkilöiden tai yhdistysten antamat avustukset jäivät sen alle. Yhtä piilossa vaalirahoittajat pysyivät kautta maan.

Tehokkain keino saada vaalirahoittajat selville olisi velvoittaa ehdokkaat paljastamaan kaikki tukijansa. Tämä lisäisi merkittävästi avoimuutta ja auttaisi äänestäjiä ratkaisevalla tavalla arvioimaan, laulavatko poliitikot rahoittajiensa lauluja luottamustehtävissään.

Varjopuolena linjan kiristäminen saattaisi, johtaa siihen, että ehdokkaiden olisi erittäin vaikea kerätä rahoitusta pyrkimystensä tueksi. Se olisi takaisku demokratialle, koska vaalirahoituksessa ei periaatteessa ole mitään tuomittavaa – kunhan se on riittävän avointa.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X