Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Joukkopako perussuomalaisten valtuustoryhmissä voi vielä olla tulossa, myös Päijät-Hämeessä

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän dramaattisella kahtiajakautumisella oli välittömästi myös paikallisia vaikutuksia kautta maan, mutta ei kuitenkaan niin mullistavia kuin hätäisimmät olivat odottaneet.

Oli tietenkin väistämätöntä, että useimmat niistä paristakymmenestä kansanedustajasta, jotka tiistaina irtaantuivat omaksi Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmäkseen, alkoivat saman tien tehdä pesäeroa myös perussuomalaisten valtuustoryhmiin omissa kotikunnissaan.

Näin teki myös hollolalainen kansanedustaja Anne Louhelainen. Hän kertoi heti tiistaina aikovansa muodostaa oman ryhmänsä Hollolan valtuustossa.

Helsingissä puolestaan paikallinen piirijohtaja ennakoi, että Uuden vaihtoehdon nimissä ministereinä jatkavat Jussi Niinistö ja Sampo Terho saavat potkut perussuomalaisten valtuustoryhmästä, mikä tietenkin on looginen seuraus kaikesta tapahtuneesta.

Tilanne muuttuu, kun Uusi vaihtoehto saa perustetuksi oman puolueensa.

Perjantaina osa Uuteen vaihtoehtoon siirtyneistä kansanedustajista erosi perussuomalaisista, mikä viimeistään teki selväksi, että he eivät voi jatkaa myöskään valtuustotyötä perussuomalaisten riveissä.

Pian kahtiajaon tapahduttua kuultiin eri puolilta maata uutisia joidenkin perussuomalaisten piirijohtajien luopumisesta tehtävästään. Ainakin yhtä ollaan erottamassa.

Hämeessä piirin puheenjohtaja Jari Ronkainen ei ole eroamista varmasti edes harkinnut. Ronkainen on uuden puheenjohtajan Jussi Halla-ahon vankkumattomia kannattajia ja jatkaa kansanedustajana tynkä-perussuomalaisten eduskuntaryhmässä.

Samoin tekee perussuomalaisten kolmas päijäthämäläinen kansanedustaja Rami Lehto, vaikka hän liputti ennen puoluekokousta Sampo Terhon puolesta.

Lehtoa ei kuitenkaan kysytty mukaan Uuteen vaihtoehtoon mitä ilmeisimmin siitä syystä, että hänkin on profiloitunut eduskunnassa maahanmuuttoon hyvin nuivasti suhtautuvana edustajana.

Lehto totesi kuluneella viikolla, että hän ei usko perussuomalaisten hajoamisen näkyvän kuntapolitiikassa (ESS 15.6.). Hänen tietojensa mukaan Lahdessa ei kukaan viidestä valtuutetusta ole lähdössä, ja varavaltuutetutkin seisovat kuulemma uuden puheenjohtajan takana. Arvio voi kaikessa optimistisuudessaan olla ennenaikainen.

On ymmärrettävää, että perussuomalaisten valtuustoryhmistä ei toistaiseksi ole nähty mitään vyöryä poispäin, vaikka niissä aivan varmasti on lukuisia valtuutettuja, jotka tuntevat paljon vankempaa yhteenkuuluvuutta Uuteen vaihtoehtoon siirtyneiden ”soinilaisten” kuin emopuolueen vallanneiden ”halla-aholaisten” kanssa.

Paikallistasolla ei kuitenkaan toistaiseksi ole vielä olemassa valmista organisaatiota, johon nämä soinilaiset ja terholaiset voisivat siirtyä. Tilanne muuttuu ratkaisevasti sitten, kun Uusi vaihtoehto saa perustetuksi oman puolueensa.

Se tulee tarjoamaan halla-aholaisten palatsivallankumousta vierastaville perussuomalaisille myös paikallisesti turvasataman, johon on luonteva siirtyä työskentelemään aivan muiden asioiden kuin jyrkän maahanmuutto- ja EU-vastaisuuden hyväksi.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X