Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Vaalitapa tasoittaa vihervaalin - kuka seuraa suosittua Ville Niinistöä?

Kuusi vuotta vihreitä johtanut Ville Niinistö ja perussuomalaisten Timo Soini ovat niin tuttu ja sanavalmis taistelupari vaaliväittelyistä, että heidän lähtöään politiikan eturivistä tulee ikävä. Soini väistyi perussuomalaisten puheenjohtajan paikalta viime viikonloppuna ja on ainakin luvannut pysytellä takarivin muurahaisena loikkariryhmässään. Niinistön taas on vuoro lähteä puheenjohtajan paikalta tänään lauantaina Tampereella järjestettävässä puoluekokouksessa.

Viimeisinä kuukausinaan puoluejohtajana Ville Niinistö siivitti vihreät ennennäkemättömään menestykseen. Kevään kuntavaaleissa vihreät nosti kannatustaan enemmän kuin mikään muu puolue, ja vaaleja seuranneissa gallupeissa vihreät on jo kolkutellut SDP:n kannoille. Lahdessakin vihreät yli kaksinkertaisti äänimääränsä kuntavaaleissa ja nousi valtuuston kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

Niinistön menestys on ollut niin suurta, että jotkut ovat jo surkutelleet puolueen sääntöjä, jotka rajoittavat puheenjohtajan kauden pituuden. Suosiota lienevät nostaneet Niinistön hyökkäykset etenkin kokoomusta vastaan. Julkisissa esiintymisissään Niinistö on terrierimäisesti näykkinyt Juha Sipilän (kesk.) hallituksen tekemiä säästöjä koulutuksesta.

Vallan antaminen jäsenistölle hajotti perussuomalaiset.

Niinistön seuraajan manttelia on soviteltu hänen ministeriaikaiselle avustajalleen ja pitkäaikaiselle sparraajalleen, helsinkiläiselle kansanedustajalle Emma Karille. Vaalilla on kuitenkin kaikki mahdollisuudet muodostua vihreitä aiemmin riepotelleeksi Helsingin ja maakuntien yhteenotoksi.

Maakuntien vihreistä vahvimpana ehdokkaana on pidetty jyväskyläläistä kansanedustaja Touko Aaltoa. Jos Karin voisi olettaa jatkavan Ville Niinistön terhakkaa oppositiopolitiikkaa, Aaltoa on pidetty maltillisempana ja sovinnollisempana ehdokkaana. Asialinjoissa ehdokkaiden välille on ollut vaikea löytää eroa.

Vaalista odotetaankin äärimmäisen tasaista ja sitä tasoittaa entisestään tapa, jolla uusi puheenjohtaja valitaan. Perussuomalaisten tavoin myös vihreissä puolueen jäsenet pääsevät äänestämään. Vaali ei edellytä Tampereelle saapumista, vaan äänestys on tehty kirjeitse.

Erikoisuutena vihreät käyttävät siirtoäänitapaa, jossa äänestäjät merkitsevät lippuun ehdokkaat paremmuusjärjestyksessä. Jos yksikään ei saa yli puolta äänistä, vähiten ykköspaikkoja saanut ehdokas karsiutuu ja hänen äänensä siirtyvät listassa seuraavina oleville ehdokkaille.

Vaalitavan seurauksena ykkössijoissa ensimmäiseksi noussut ehdokas ei välttämättä voita, vaan puheenjohtajaksi voi päästä se, jolla on kupongeissa eniten kakkos- ja kolmostiloja. Tämä suosinee Touko Aaltoa ja vaikkapa joensuulaista kansanedustajaa Krista Mikkosta samalla, kun syö mielipiteet jyrkemmin jakavan Emma Karin mahdollisuuksia. Vaalitavasta johtuen puheenjohtajavalintaa ennustaneilla gallupeilla ja kyselyillä on lähinnä viihdearvoa.

Lisäksi vihreiden jäsenäänestys on vain neuvoa antava. On hyvin epätodennäköistä, että puoluekokous äänestäisi jäsenten tahtoa vastaan, jos vaali ei mene aivan täpärälle.

Vihreiden ja perussuomalaisten tapa valita puheenjohtaja poikkeaa suuresti perinteisistä puolueista. Vallan antaminen jäsenistölle johti lopulta perussuomalaissa puolueen hajoamiseen. Vihreissä ei ole samanlaista vaaraa.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X