Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Uhka-arvio kiirehtii tiedustelulakia

Suojelupoliisin päälliköllä Antti Pelttarilla oli kerrottavanaan sekä rauhoittavia että huolestuttavia uutisia keskiviikkona järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Rauhoittavaa on, että Suomi on Pelttarin mukaan edelleen maailman turvallisimpia maita, vaikka aivan lähialueillammekin on viime kuukausina tehty ihmisuhreja vaatineita terrori-iskuja.

Huolestuttava sitä vastoin oli tiedotustilaisuuden pääviesti. Supo on saanut tietoonsa aiempaa vakavampia terrorismiin kytkeytyviä hankkeita ja suunnitelmia myös Suomessa, minkä johdosta se on katsonut aiheelliseksi nostaa uhka-arviota maassamme.

Uudella neliportaisella asteikolla uhka on nyt portaalla kaksi eli kohonnut. Edellisessä, vuoden 2015 lopulla antamassaan arviossa Supo piti terroristijärjestöjen suunnitelmallisten iskujen uhkaa vielä matalana. Kohonnut oli tuolloin ainoastaan yksittäisten väkivallantekojen uhka.

Viranomaisillemme on turvattava edellytykset torjua iskuja jo ennakolta.

Supon päivittämä arvio ei johdu mistään yksittäisestä iskusta, mutta se liittyy osaltaan Euroopan tämän hetken terroritilanteeseen. Käytännössä se tarkoittaa, että terrorismin uhka on nyt Suomessa vakavampi kuin koskaan aiemmin.

Taustalla on maamme profiilissa terroristijärjestöjen näkökulmasta tapahtunut muutos, jota terrorismia Supossa työkseen tutkiva Pekka Hiltunen luonnehtii historialliseksi.

Suomi oli vielä muutama vuosi sitten terroristijohtajille tuntematon tai korkeintaan puolueettomaksi luokiteltu kaukainen maankolkka. Tänä päivänä maamme näyttäytyy heidän silmissään osana yleistä viholliskuvaa, Isisin vastaisen liittouman jäsenenä. Näkemys ei ole vailla perusteita, sillä suomalaiset sotilaat ovat mukana liittoumassa kouluttamalla Isisiä vastaan taistelevia kurdijoukkoja Pohjois-Irakissa.

Suomi-tietoutta ovat Isisissä lisänneet myös täältä lähteneet ja järjestössä tehokkaasti verkostoituneet vierastaistelijat. Heidän panoksensa näkyy muun muassa siinä, että Isis on jo hyvän aikaa tyrkyttänyt kuvottavaa propagandaansa Suomeen selvällä suomen kielellä.

Vaikka propaganda ei toistaiseksi ole purrut kuin harvoihin, terrorismille myötämielisten henkilöiden määrä on kasvanut meillä viime vuosina nopeasti kohoten Supon arvion mukaan jo 350:een.

Uusien tietojen valossa helpoimmalta kuulostava keino uhan vähentämiseksi olisi irrottaa Suomi liittoumasta ja toivoa terroristien pian unohtavan, että maamme on koskaan ollut siinä mukana.

Pään piilottaminen pensaaseen ei kuitenkaan ole kestävä ratkaisu. Isis kukistetaan vain kansainvälisellä yhteistyöllä, johon Suomikin on velvollinen osallistumaan. Emme voi vaatia, että muut tekevät likaisen työn puolestamme, koska kyse on myös omasta turvallisuudestamme.

Se, mitä Suomi voi ja sen pitääkin itse tehdä, on turvata omille viranomaisillemme parhaat edellytykset torjua iskuja jo ennakolta.

Riittävien resurssien ohella korostuu uuden tiedustelulainsäädännön tarpeellisuus ja myös kiireellisyys. Valmisteilla oleva lakiuudistus pitää valmistella sellaiseksi, että eduskunta voi hyväksyä sen edellyttämät muutokset perustuslakiin nopeutetusti.

Liikaa ei voi painottaa myöskään maahanmuuttajien tehokkaan kotouttamisen merkitystä.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X