Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Perustuslain toimivuus jäi testaamatta

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) välttyi tiistaina pyytämästä hallitukselleen eroa, kun perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi dramaattisesti kahtia ja siitä eronneet parikymmentä kansanedustajaa tarjoutuivat jatkamaan hallitusyhteistyötä keskustan ja kokoomuksen kanssa Uusi vaihtoehto -ryhmänsä nimissä.

Kun hallitus ei sittenkään kaatunut sisäisiin erimielisyyksiinsä, vältyttiin myös tilanteelta, jossa ensimmäistä kertaa nykyisen perustuslain voimassa ollessa olisi pitänyt aloittaa prosessi uuden hallituksen muodostamiseksi.

Epäonnistuessaan tämä prosessi olisi johtanut eduskunnan hajottamiseen ja uusiin vaaleihin. Niitä ei nyt välttämättä tarvita. Sipilän hallitus voi jatkaa vanhalla ohjelmallaan ja entisessä kokoonpanossaan vain sillä erotuksella, että sen tähän saakka perussuomalaisia edustaneet ministerit liputtavat jatkossa uuden ryhmänsä värejä.

Toki Sipilä joutuu vielä hakemaan hallitukselleen eduskunnan luottamuksen. Se on pelkkä muodollisuus. Hallituksella pysyy eduskunnassa turvallinen enemmistö, vaikka vahvuudestaan yli puolet menettäneet perussuomalaiset siirtyvät nyt opposition puolelle.

Hallitus on riippuvainen vain ja ainoas­taan eduskunnan luottamuksesta.

Hallituksen kaatuminen olisi ollut uudemman ajan poliittisessa historiassamme poikkeuksellinen tapaus. Mauno Koiviston presidenttikausista lähtien Suomessa on totuttu siihen, että hallitukset istuvat aina kokonaisen vaalikauden kerrallaan.

Pitkien ja vakaiden hallituskausien esiinmarssia pidetään myös yhtenä Koiviston merkittävimpänä ansiona, sillä ennen hänen kauttaan hallitusten keskimääräinen elinikä oli vaivainen vuosi.

Toki hallituksista on nykyäänkin eronnut puolueita kesken kaiken, kuten vasemmistoliitto ja vihreät viime vaalikaudella. Nämä tapaukset eivät kuitenkaan ole johtaneet hallituksen eronpyyntöön, koska jäljelle jääneillä puolueilla on aina säilynyt enemmistö eduskunnassa.

Muodollisesti hallituksia on eronnut 2000-luvulla vain pääministerin vaihtumisen vuoksi. Tosiasiassa ne ovat kuitenkin aina jatkaneet uuden pääministerin johdolla kauden loppuun asti muuten entisessä koostumuksessa.

Sipilän peruttua eronpyyntönsä jäi testaamatta, miten vuosituhannen vaihteessa uusittu perustuslakimme olisi käytännössä toiminut tällaisessa tilanteessa.

Uusi perustuslaki vahvisti parlamentin valtaa presidentin kustannuksella. Presidentti voi hajottaa eduskunnan ja määrätä uudet vaalit enää vain pääministerin ”perustellusta” aloitteesta ja eduskuntaryhmiä kuultuaan. Vaalit ovat vihonviimeinen vaihtoehto, jos eduskuntaryhmistä ei millään ilveellä onnistuta kokoamaan uutta hallitusta.

Koska hallitus jatkaa nyt entisellään, ei uusiin vaaleihin ole muodollisia perusteita, vaikka Uuden vaihtoehdon kannatusta ei ole vielä mitattu äänestäjien parissa. Kysymys on korkeintaan moraalinen, sillä perustuslain mukaan hallitus on riippuvainen vain ja ainoastaan eduskunnan luottamuksesta. Ei kansan, joka vaaleissa antaa eduskunnalle valtakirjan järjestää maan asiat, hallituspohja mukaan lukien, parhaaksi katsomallaan tavalla.

Tätä kutsutaan edustukselliseksi demokratiaksi, jonka parhaisiin puoliin lukeutuu sekin, että kansa voi neljän vuoden välein vaihtaa mielestään epäonnistuneet edustajansa uusiin.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X