Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Sipilä ja Orpo näyttivät nuiville ovea

Vastikään kahden vuoden ikään ehtinyt kolmen puolueen perusporvarihallitus tuli maanantaina tiensä päähän. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) totesivat yksissä tuumin, ettei keskustalla ja kokoomuksella ole edellytyksiä jatkaa yhteistyötä Jussi Halla-ahon käsiin siirtyneiden perussuomalaisten kanssa.

Ratkaisu ei kaikessa dramaattisuudessaankaan ollut järisyttävä yllätys sen jälkeen, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli jo sunnuntai-iltana Kultarannassa perustellut niin selvin sanoin kuin vain presidentti nykyisillä valtaoikeuksillaan voi perustella, miksi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten jatkaminen hallituspuolueena olisi käytännössä mahdottomuus.

Niinistö teki tämän tavalla, johon on hyvin vähän lisättävää. Kuten hän painotti, perussuomalaiset näyttää nyt aivan toiselta puolueelta kuin ennen viime lauantaita. Tämä johtuu siitä, että puolueen varapuheenjohtajistoonkin valittiin pelkästään Halla-ahon nuivia hengenheimolaisia, joita yhdistää jyrkkä ja paikoin jopa rasistiselta haiskahtava maahanmuutto- samoin kuin EU-vastaisuus.

Niinistö sanoi aivan oikein, että ihmisillä voi olla näistäkin asioista eri mielipiteitä. Yhtä oikeassa presidentti oli kuitenkin myös viestittäessään, että se, mikä on sallittua tavallisille kansalaisille, ei ole sitä samaa hallituspuolueen puheenjohtajille.

Ihmisarvon loukkaamattomuus on turvattu omassa perustuslaissamme.

Halla-aholainen ulkoministerinä olisi ollut täysi mahdottomuus. Vaakalaudalla on koko Suomen linjan uskottavuus, jos ulkopuolisille jää vähänkään epäselväksi, miten hallituksemme suhtautuu EU-jäsenyyteemme ja yhteistyöhön eurooppalaisten kumppaniemme kanssa.

Vähintään yhtä painava oli Niinistön huomautus arvoista. Raja tulee vastaan, kun maahanmuuton vastustaja kyseenalaistaa myös maahanmuuttajien ihmisarvon. Monelta muultakin kuin presidentiltä on jäänyt havaitsematta, että Halla-aho tai uusi varapuheenjohtaja Teuvo Hakkarainen olisivat osoittaneet ”tehokasta katumusta” tultuaan tuomituiksi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Toisin kuin Halla-aho linjapuheessaan väitti, kyse ei ole siitä, että perussuomalaisilta olisi vaadittu kokoomuslaisten arvojen noudattamista hallituksessa pysymisen edellytyksenä. Ihmisarvon loukkaamattomuus on turvattu omassa perustuslaissamme, ja se on keskeinen eettinen ja moraalinen periaate kaikkialla läntisissä demokratioissa.

Näihin periaatteisiin Sipilän ja Orpon oli helppo nojata, kun he päätyivät hyvästelemään vanhan hallituspohjan. Arvopohjien ero oli venähtänyt liian suureksi ja vienyt luottamuksen hallituksen toimintakykyyn.

Uusia vaaleja kaksikko ei tähän hätään halua. Uuden hallituspohjan tunnustelu alkoi epävirallisesti heti perussuomalaisten puheenjohtajavaalin ratkettua – ellei jo sitä ennen. Täydennystä haetaan näillä näkymin ensisijaisesti RKP:stä ja kristillisdemokraateista.

Tämän arvojensa puolesta varsin hyvin yhteensopivan pohjan heikkous on, että sillä olisi eduskunnassa niukin mahdollinen enemmistö, 101 kansanedustajaa. Enemmistö voi tosin tästä vielä kasvaa, jos perussuomalaisten ryhmästä alkaa vuotaa muihin puolueisiin Timo Soinin tärveltyä perintöä vaalivia edustajia, jotka potevat ahdistusta halla-aholaisten kaappaamassa puolueessa.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X