Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Lahti Eventsin tarpeellisuus syytä arvioida

Lahden MM-kisojen jälkikirjoitusta viimeistellään edelleen. Hiihtoliitto julkaisi odotetut tappioluvut viime viikolla, ja lähiviikkoina hautaan saatellaan ainakin nykymuodossaan kisojen järjestäjäyhtiö Lahti Events.

Joulukuussa 2014 perustettuun yhtiöön on alusta alkaen liittynyt paljon intohimoja. Muun muassa yleisönosastokirjoituksissa epäiltiin yhtiöjärjestelyn mielekkyyttä tuoreeltaan. Yhtiön tarpeellisuutta perusteltiin esimerkiksi järjestelyorganisaatiolta vaaditulla ammattimaisuudella ja pitkäjänteisyydellä.

Useaan otteeseen on todettu, että hiihdon MM-kisat olivat monella mittarilla menestys. Lahti sai kisoista runsaasti myönteistä julkisuutta. Itse kisojen aikana järjestelyt onnistuvat pääosin sekä urheilullisesti että oheistapahtumien osalta.

Paljon kielteistäkin tapahtui. Etenkin ennen ja jälkeen kisojen. Useimmat julkisuuteen asti yltäneet kiistat liittyivät rahaan. Myös muita kömmähdyksiä tapahtui, suurimpana kenties kisoissa pahvipakkauksissa jaettu ulkomaalainen vesi.

Talviurheilu on Lahdessa keskeinen painopiste ja vetovoimatekijä.

Taloudellisesti merkittävin kompurointi oli lipunmyynnin epäonnistuminen. Myyntitavoitteesta jäätiin kymmeniätuhansia lippuja. Kun myös esikisoina toimineissa Salpausselän kisoissa yleisötavoite petti, voi hyvällä syyllä kysyä, otettiinko asiasta riittävästi opiksi.

Lahti Events sai kylmää kyytiä Lahden tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa. Sen mukaan Lahti Eventsin tarpeellisuus tulee arvioida tarkkaan. Toiveeseen on helppo yhtyä. Jos arvioi yhtiön onnistumista projektiorganisaationa, jonka tarkoituksena oli vastata MM-hiihtojen ja Salpausselän kisojen järjestelyistä, ei Lahti Eventsille voi antaa puhtaita papereita.

Jossain vaiheessa ajatuksissa on ollut myös, että Lahti Events voisi vastata kaikenlaisten tapahtumien järjestämisestä Lahdessa. Ainakaan nähdyssä laajuudessa erilliselle tapahtumayhtiölle tuskin löytyy perusteita.

Lahti Eventsin taipaleesta kannattaa kuitenkin ottaa opiksi. On selvää, että urheilutapahtumien vaatimukset ovat muuttuneet, ja järjestelyissä tarvitaan uudenlaista osaamista. Se, onko Lahti Eventsin kaltainen yhtiö oikea tapa vastata muuttuneisiin vaatimuksiin, pitää pohtia huolella.

Lahden kaupunginvaltuusto on vaatinut Lahti Eventsin toiminnasta selvitystä. Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta on selvityksen myös luvannut, vaikka toisenlaisiakin näkemyksiä on esitetty. Selvitys kannattaa ehdottomasti tehdä jo pelkästään tulevaisuuden vuoksi. Kun pöytä pyyhitään riittävän huolellisesti, on jatkon pohtiminen huomattavasti helpompaa.

Sinänsä yhden luukun periaate tapahtumien järjestämisessä on toivottu ja todennäköisesti myös hyvin perusteltu ratkaisu. Jos Lahdessa jatkossakin toimii Lahti Eventsiä muistuttava tapahtumajärjestäjä, pitää vastuista ja henkilösuhteista huolehtia hyvin.

Talviurheilu on Lahdessa keskeinen painopiste ja vetovoimatekijä. Jos ja kun näin halutaan olevan myös jatkossa, on järjestelyorganisaatioiden oltava kunnossa. Olipa nimi sitten Lahti Events tai joku muu.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X