Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Selvä vaali, epäselvä lopputulos

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho huudettiin lauantaina perussuomalaisten puheenjohtajaksi yllättävänkin suurella enemmistöllä. Vaikka koko puolue-eliitti aina väistynyttä puheenjohtajaa Timo Soinia myöten ryhmittäytyi Sampo Terhon taakse, kulttuuriministeri ei saanut taisteltua itseään edes toiselle kierrokselle.

Perussuomalaisten jäsenet tuntuvat ajattelevan, että puolueen romahtanut gallup-kannatus ja kauas jytkystä jäänyt kuntavaalitulos johtuvat vain hallituksen maahanmuuttopolitiikasta.

Juuri ja vain jyrkillä maahanmuuttoa koskevilla mielipiteillä profiloituneen Halla-ahon toivotaan pitävän tiukemmin kiinni maahanmuuttoon nuivasti suhtautuneiden perussuomalaisten tavoitteista. Vaalin hävinnyt Terho yritti viimeiseen saakka korostaa omaa maahanmuutto- ja EU-kriittisyyttään, mutta puoluekokousväelle hän näyttäytyi hallituskumppaneita myötäilevänä vaihtoehtona.

Puolueväki halusi muutosta, ja muutosta se tulee saamaan. Puheenjohtajavaali oli linjavaali eikä Soinin linjan jatkaminen ole vaihtoehto. Pääministeri Juha Sipiläkin (kesk.) totesi heti Halla-ahon valinnan jälkeen, ettei perussuomalaiset ole enää sama puolue kuin ennen.

Halla-ahon valinta perussuomalaisten johtoon heijastuu väistämättä hallitukseen.

Jos perussuomalaisten puheenjohtajavaali olikin täysin selvä, sen lopputulos on jotain aivan muuta. Koko puoluejohdon vaihtumisella halla-aholaisiin on väistämättä vaikutusta myös hallituksen toimintaan.

Monelle kokoomuslaiselle yhteistyö halla-aholaisen puolueen kanssa on mahdoton ajatus tai ainakin äärimmäisen vaikea asia. Vaihtoehdotkaan eivät ole yksinkertaisia. Jos perussuomalaisista halutaan päästä eroon, nykyeduskunnasta on hankala löytää toimintakykyistä hallituskokoonpanoa.

Uusia eduskuntavaaleja taas ei toivo oikein kukaan, etenkään kun keskustalle ja kokoomukselle tärkeät maakunta- ja sote-uudistukset ovat vielä pahasti kesken.

Paljon on Halla-ahon käsissä – minkälaisen linjapuheen hän pitää sunnuntaina, miten maanantain neuvottelut Sipilän ja kokoomuksen Petteri Orpon kanssa menevät ja minkälaisia ministerivaihdoksia hän tekee. Esimerkiksi puolueen ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi nousseen Laura Huhtasaaren sovitteleminen ulkoministeriksi voi olla hallituskumppaneille mahdoton ajatus.

Kyse on paljolti siitä, miten paljon Halla-aho luo Orpolle paineita vetää kokoomus yhteistyöstä perussuomalaisten kanssa. Jos ja kun perussuomalaiset muuttuu selvemmin oikeistopopulistiseksi kansanliikkeeksi eurooppalaisten verrokkiensa tavoin, paineet ovat kovat.

Timo Soinin 20-vuotinen ura perussuomalaisten johdossa sai Jyväskylässä surkean nolon lopun. Hallitukseen nousemisen ja ulkoministerin salkun piti olla Soinin palkkio väsymättömästä työstä. Nyt Halla-aho on pullauttamassa väistyneen puheenjohtajan ulos hallituksesta – hänen mukaansa Soinin pitäisi itse vetää johtopäätökset, väistyä eturivistä ja tehdä tilaa tuleville.

Liekö Soini ennakoinut puheenjohtajavaalin tuloksen, sen verran ponneton hänen jäähyväispuheensa puoluekokoukselle oli. Kaikki Soinille tyypillinen into ja paatos oli poissa.

”Minusta tuntuu”, Soini silti summasi tuntojaan puheessaan, ”että matka oli vaivan arvoinen”.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X