Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Theresa Mayn virhearviosta isoja ongelmia

Taitavaksi ja kylmähermoiseksi poliitikoksi arvioitu Britannian pääministeri Theresa May teki vakavan virhearvion. May ajoi maansa ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin vahvistaakseen mandaattiaan eroneuvotteluihin Euroopan unionin kanssa.

Mayn ennakkoarvio oli, että hänen konservatiivipuolueensa voisi vaaleissa voittaa merkittävästi lisäpaikkoja. Lopputulos oli lähes täydellinen mahalasku. Konservatiivit menettivät 13 paikkaa. Mayn puolue menetti samalla enemmistönsä parlamentissa. Työväenpuolue puolestaan saavutti johtajansa Jeremy Corbynin johtona etukäteen epätodennäköisenä pidetyn vaalivoiton.

Poliittisen vakauden sijasta Britanniassa edessä on todennäköisesti vakavaa poliittista turbulenssia. Vaalituloksen varmistuttua muun muassa työväenpuolueen Corbyn vaati pääministerin eroa. Tähän May ei kuitenkaan taivu, vaan hän aikoo muodostaa hallituksen Pohjois-Irlannin unionistipuolueen DUP:n tuella. Ensitietojen perusteella kyse olisi epävirallisesta sopimuksesta, jossa konservatiivit hakisivat DUP:n tukea äänestys kerrallaan.

Suomelle ja muilla Euroopan unionin jäsenmaille Britannian vaalitulos merkitsee todennäköisesti ainakin brexit-neuvottelujen lykkääntymistä. Aikataulun mukaan neuvottelujen piti alkaa runsaan viikon kuluttua.

Jos neuvottelut eivät johda tulokseen, astuu ero voimaan ilman sopimuksia.

Kun jo aiemmin neuvottelujen aikataulua on luonnehdittu tiukaksi jo pelkästään valtavan asiamäärän vuoksi, ei Britannian vaalitulos ainakaan helpota painetta. EU-sopimusten mukaan eroneuvottelut tulee käydä kahden vuoden kuluessa. Jos neuvottelut eivät johda tulokseen, astuu ero voimaan ilman sopimuksia. Tätä ei toivo kumpikaan osapuoli.

Eroneuvotteluja on etukäteen arvioitu erittäin monimutkaisiksi ja vaikeiksi. Britannian sisäpoliittinen sekaannus voi nostaa neuvotteluiden vaikeuskerrointa ja ennakoimattomuutta entisestään.

Neuvottelutaktisesti Mayn vaaleista tekemä virhearvio voi vahvistaa EU:n asemia, jos ja kun Britannian eroneuvottelut aikanaan alkavat. Todennäköisesti May menetti vaalitappion myötä ainakin mahdollisuutensa ajaa niin sanottua kovaa brexitiä. Siinä Britannia jättäisi EU:n yhteiset sisämarkkinat, eikä sen tarvitsisi tehdä myönnytyksiä esimerkiksi ihmisten vapaan liikkuvuuden suhteen.

Markkinat reagoivat Britannian vaalitulokseen perjantaina pääosin varovaisen positiivisesti. Poliittisen epävarmuuden heikentämä punta hyödyttää monia yrityksiä.

Varsinaisia Britannian EU-eroaikeita vaalitulos ei todennäköisesti missään tapauksessa muuta, sillä sekä konservatiivit että työväenpuolue ovat sitoutuneet brexitiin. Briteistä edelleen noin puolet tukee mielipidetiedusteluiden mukaan EU:sta irtautumista ja äänestäisi eron puolesta vaaleissa.

Jos pääministeri May haluaa löytää torstain katastrofaalisista parlamenttivaaleista kultareunuksen, löytyy se kenties Skotlannista. Siellä Skotlannin kansallispuolue SNP menetti paikkojaan roimasti. Uutta kansanäänestystä Skotlannin itsenäistymisestä ajanut puolue ei saanut äänestäjiltä kaipaamaansa vahvempaa mandaattia.

Ennenaikaisilla vaaleilla May sai heikennettyä kiistakumppaninsa SNP:n Nicola Sturgeonin asemaa.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X