Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Satavuotinen lasikatto rikki Lahdessa

Toistaiseksi vahvin lasikatto Lahden kuntapolitiikassa murskautuu pian, kun kaupunginvaltuusto nimeää henkilöt kesäkuun alussa alkavan uuden valtuustokauden tärkeimmille luottamuspaikoille.

Valtuuston puheenjohtajaksi nousee silloin Milla Bruneau, jota kokoomuksen valtuustoryhmä päätti perjantaina esittää kyseiseen tehtävään.

Kyse on muodollisesti vasta esityksestä, mutta käytännössä Bruneaun valinta tälle kokoomuksen täytettäväksi sovitulle postille on niin varma kuin se politiikassa ylipäätään voi olla. Siten Bruneausta tulee kesäkuun 5:ntenä ensimmäinen nainen Lahden valtuuston ykköspuheenjohtajana kautta aikojen.

Lahtelaisetkin saivat yleisellä ja yhtäläisellä äänioikeudellaan valita edustajansa valtuustoon ensi kertaa jo 1920. Onkin hyvä kysymys, miksi vasta nyt tämän ylimmän luottamuselimen puheenjohtajaksi kelpuutetaan nainen.

Mikä tärkeintä, Bruneaulla on täydet edellytykset onnistua valtuuston johdossa.

Helpoin vastaus olisi, että tehtävään ei ennen Bruneauta ole ollut tarjolla riittävän päteviä naisehdokkaita. Se ei kuitenkaan pidä paikkansa. Vajaan sadan vuoden aikana naiset ovat useaan otteeseen johtaneet menestyksekkäästi puhetta niin kaupunginhallituksessa kuin lautakunnissa.

2000-luvulta mieleen nousevat esimerkiksi kaupunginhallituksen puheenjohtajat Paula Kurki-Suonio (kok.) ja Ulla Juurola (sd.) tai vaikkapa sivistyslautakuntaa viime ajat johtanut Sirkku Hildén (sd.), joka kahden vuoden päästä nousee kaupunginhallituksen johtoon tehtävässä kohta aloittavan Pekka Komun (sd.) jälkeen.

Monet lahtelaiset naispoliitikot ovat myös ponnistaneet valtuustosta eduskuntaan ja siellä merkittäviin rooleihin, yksi jopa ministeriksi asti (Ulla Puolanne, kok.). Siten kyse on täytynyt olla myös asenteista, kun kuntapolitiikan muodollisesti joskaan ei tosiasiallisesti tärkeimmälle paikalle ei tähän saakka ole kelpuutettu yhtä ainutta naista.

Bruneaun valinnan puolesta muokkasi asenteita päättymäisillään oleva valtuustokausi, joka pitkään kulki täydellisessä mieskomennossa.

Kun kaupunki taannoin alkoi maksaa palkkaa kaupunginhallituksen päätoimisen puheenjohtajan lisäksi myös puolipäiväisille hallituksen varapuheenjohtajille sekä kolmen suurimman lautakunnan puheenjohtajille, joukossa ei ensin ollut yhtään naista.

Huomiota herättänyttä tilannetta päästiin korjailemaan vasta, kun Sirkku Hildén nostettiin sivistyslautakunnan johtoon Petäjävedelle lähteneen Eero Vainion (sd.) tilalle.

Näiden kokemusten jälkeen on kokoomukselta moraalisesti oikea – ja kieltämättä imagollisestikin viisas – ratkaisu nostaa valtuuston johtoon Bruneau vastapainoksi hallituksen puheenjohtajistolle, joka seuraavat kaksi vuotta pysyy edelleen täysin miesvaltaisena.

Mikä tärkeintä, Bruneaulla on täydet edellytykset onnistua tulevassa tehtävässään, vaikka hänellä on takanaan vasta yksi valtuustokausi. Kokoomuksen ryhmänjohtajana Bruneau on osoittanut neuvottelutaitonsa ja kasvattanut tulevassa tehtävässään tarvitsemaansa luottamuspääomaa. Molemmille on varmasti ollut kysyntää myös hänen siviilityössään maamme suurimman elokuva- ja tv-tuotantoyhtiön operatiivisena johtajana.

Korjattu kello 11.05: Lahden valtuuston puheenjohtaja valitaan 5. kesäkuuta, ei neljäs, kuten jutussa virheellisesti aiemmin kerrottiin.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi