Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Hyvät uutiset herättivät palkansaajat

Suomeen syntyi tällä viikolla uusi palkansaajien ammattijärjestö, kun Metalliliitto, Puuliitto ja Team löivät hynttyynsä yhteen. Teollisuusliitoksi ristitty tulokas kohosi saman tien 226 000 jäsenellään SAK:n toiseksi suurimmaksi jäsenjärjestöksi palvelualojen Pamin jälkeen.

Pamiakin isommaksi Teollisuusliitto olisi kasvanut, jos neljänneksi osapuoleksi kosiskeltu Paperiliitto olisi lähtenyt mukaan. Se antoi kuitenkin fuusiolle syksyllä rukkaset, minkä vuoksi Teollisuusliitto ei kasvanut aivan niin vahvaksi kuin työnantajapuolella oli pelätty.

Ei Teollisuusliiton neuvotteluvoimaa silti kannata vähätellä. Se edustaa suurinta osaa maamme vientialoista, mikä yksin takaa, että työnantajien on kuunneltava sen vaatimuksia aiempaa herkemmällä korvalla.

Vielä herkemmälle työnantajien on syytä korvansa virittää, jos Paperiliittokin ennen pitkää pyörtää päätöksensä ja liittyy sittenkin Teollisuusliittoon, niin kuin monet työmarkkina-asiantuntijat uskovat.

Varovaisuus on perusteltua, sillä kasvun jatkumisesta vauhdikkaana ei ole takeita.

Vahvistuneita lihaksiaan Teollisuusliitto pääsee käyttämään jo tulevien kesälomien jälkeen alkavalla liittokierroksella, kun seuraavista työehtosopimuksista väännetään.

Neuvotteluille antavat tulisen lisämausteen tuoreimmat uutiset, joiden mukaan maamme talouskasvu olisi pitkän taantuman jälkeen pääsemässä paljon vauhdikkaampaan kasvuun kuin vielä kuukausi tai pari sitten ennustettiin.

Kokonaistuotanto kasvoi tammi–maaliskuussa peräti 2,8 prosenttia. Ekonomistit eivät usko kasvun jatkuvan vuoden loppuun asti yhtä hurjana, mutta selvää on, että alkuvuoden varovaisia, prosentin ja kahden välillä liikkuneita ennusteita päästään kohottamaan selvästi ylöspäin. Osuuspankki nosti oman arvionsa jo perjantaina 2,3:een.

Hyvät uutiset ovat herättäneet myös palkansaajajärjestöt. Niiden keskuudesta on alkanut kuulua toinen toistaan tiukempia vaatimuksia syksyn liittokierrokselle. Tavoitteissa on palkkaratkaisu, joka pitkästä aikaa parantaa reilusti työntekijöiden ostovoimaa vuosikausia jatkuneen nollalinjan asemesta.

Tavoitteen toisti Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto Ylelle perjantaina. Hän perusteli asiaa sillä, että yrityksillä menee nyt paremmin ja työllisyyskin kasvaa.

Aalto vastasi samalla valtiovarainministeri Petteri Orpolle (kok.), joka Etelä-Suomen Sanomienkin haastattelussa oli samana aamuna toivonut järjestöiltä lähellä vanhaa nollalinjaa olevia korotuksia. Ne tukisivat työllisyyttä eivätkä tärvelisi saman tien edelleen oraalla olevaa kasvua.

Tuntuvampien korotusten aika on Orpon mielestä vasta, kun talouskasvu on saatu vakiinnutettua. Varovaisuus on perusteltua, koska kasvun jatkumisesta näin vauhdikkaana ei ole takeita, eikä kilpailukykymmekään ole kiky-sopimuksesta huolimatta vielä Ruotsin ja Saksan tasolla. Jos kasvupiikki jää lyhytaikaiseksi, olisi kohtalokasta, jos se ulosmitattaisiin heti kättelyssä kokonaan.

Huomionarvoista on edelleen sekin, että julkinen talous velkaantuu tänäkin vuonna viidellä miljardilla eurolla. Se tarkoittaa, ettei ainakaan valtiolla ja kunnilla ole varaa maksaa sellaisia palkankorotuksia, joita jotkut julkisten alojen liitot ovat viime viikkoina väläytelleet. Vientialoilla tilanne on selvästi valoisampi.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X