Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Päijät-Hämeen tähdet hakusessa

Suomen Kuvalehti julkaisi viime viikolla laajan selvityksen Suomen kunnista. Selvityksessä kunnat jaettiin viiteen tähtiluokkaan yhteensä 18 muuttujan perusteella. Kuntia arvioitiin elinvoiman, väestön ja kuntatalouden mittareilla.

Päijät-Hämeessä listaus sisälsi varsin vähän yllätyksiä, ellei sellaiseksi lasketa perinteiseksi kriisikunnaksi mielletyn Kärkölän kolmea tähteä.Päijät-Hämeen kunnista viisi sijoittui kuntakentän heikompaan puoliskoon.

 

Selvityksessä Päijät-Hämeen kuntien priimus ja ainoa viiden tähden kunta on Hollola sijalla 54. Neljän tähden kunniksi yltävät Asikkala (94.) ja Lahti (102.). Kolmen tähden keskikastissa majailevat Orimattila (127.), Heinola (154.) ja Kärkölä (167.).

Erityisen tärkeää määrätietoisuus näyttäisi olevan maakunnan pohjoisosassa.

Kahden tähden kuntia vertailussa ovat Sysmä (205.) ja Padasjoki (206). Yhden tähden sai vertailussa Hartola (240.).

Selvityksen tehneet tutkija Timo Aro ja kuntakonsultti Eero Laesterä korostavat, että selvityksen tarkoitus ei ole jakaa kuntia hyviin ja huonoihin. Yhden tähden kunnassa voi elää yhtä hyvää elämää kuin viiden tähden kunnassa.

Sen sijaan selvitys osoittaa, että joissakin kunnissa päätöksenteon edellytykset ovat lähitulevaisuudessa huomattavasti hankalammat kuin toisissa.

 

Tärkeimmäksi yksittäiseksi muuttujaksi kuntien näkymiä arvioitaessa tutkijat nostavat taloudellisen huoltosuhteen eli ei-työllisten määrän suhteessa työllisiin. Päijät-Hämeessä huoltosuhde huolettaa monessa kunnassa, akuuteimmin kenties Padasjoella.

Selvityksessä parhaiten menestyivät pääasiassa kolme suurinta kasvukeskusta ja niiden ympäryskunnat. Kun on työpaikkoja, on myös elinvoimaa. Mitä kauemmas kasvukeskuksista ja valtaväylistä mennään, sitä vaikeampaa on työpaikkojen luominen ja asukkaiden saaminen.

 

Lahden sijainti listauksen sijalla 102 maalaa kuvan, jota voinee pitää realistisena. Kaupunki on tulevaisuutta ajatellen kohtuullisen hyvissä asemissa, vaikka tekemistä riittää. Muista maakuntakeskuksista esimerkiksi Jyväskylä on sijalla 90 ja Kuopio sijalla 101.

Lahden vahvuudet ovat kaikille tuttuja: Sijainti valtaväylien varrella on keskeinen ja kaupungin väkiluku on ollut kasvussa. Toisaalta työttömyysaste on edelleen korkea ja koulutustaso verraten alhainen.

Tutkijat korostavat koulutuksen merkitystä kunnille, kun sote-tehtävät jatkossa siirtyvät maakunnille. Yliopiston puutteesta kärsinyt Lahti on vahvistamassa asemiaan koulutussektorilla, jos Lappeenrannan teknillisen yliopiston kanssa hierottu sopimus hyväksytään.

 

Vaikka erilaiset kuntalistaukset ja selvitykset ovat parhaimmillaankin suuntaa antavia, kannattaa niiden sisältöön suhtautua vakavasti. Listauksen perusteella harvassa Päijät-Hämeen kunnassa on varaa jäädä laakereilleen lepäämään. Jatkossakin tarvitaan muutosta ja yhteistyötä – kumpikaan ei kuntakentällä ole välttämättä helppoa.

Erityisen tärkeää määrätietoisuus näyttäisi olevan maakunnan pohjoisosassa. Erityisesti yhden tähden kunnissa tarvitaan viiden tähden päätöksentekoa, kuten Timo Aro asian toteaa.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X