Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Väkivaltaisista ääriliikkeistä on tehtävä loppu

Poliittisiksi luonnehdittavissa olevat väkivallanteot ovat Suomessa edelleen varsin harvinaisia, mutta viime vuosina ne ovat olleet huolestuttavasti lisääntymään päin, kun värikartan molempia laitoja edustavat ääriliikkeet ovat aktivoituneet.

Näihin päiviin asti äärijärjestöt ovat syyllistyneet lähinnä pahoinpitelyihin ja omaisuuden tärvelemiseen. Nyt syntilistalle voidaan kuitenkin mitä ilmeisimmin lisätä myös kuolonuhri, kun nuori helsinkiläismies menehtyi jouduttuaan vajaata viikkoa aiemmin pahoinpidellyksi kansallissosialistisen Suomen vastarintaliikkeen SVL:n mielenilmaisun yhteydessä Helsingissä.

Tapauksen yksityiskohtia ja kulkua tutkitaan yhä, mutta poliisi on pidättänyt mielenilmaisuun osallistuneen miehen, jota se epäilee pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Miehellä on synkkä tausta SVL:n jäsenenä ja monesti tuomittuna väkivaltarikollisena.

Järkyttävä tapaus on ymmärrettävästi nostattanut voimakasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Useimmat johtavista poliitikoistamme ovat olleet pidättyväisempiä, kenties tutkinnan keskeneräisyyden johdosta. Sisäministeri Paula Risikko (kok.) sentään lupasi tuoreeltaan ottaa poliisin ja valtakunnansyyttäjäviraston kanssa uudelleen tarkasteltavaksi väkivaltaisten järjestöjen laillisuuden.

Viimeksi kysymystä pohdittiin kolme vuotta sitten, kun SVL:n jäsen puukotti vasemmistoaktiivia Jyväskylässä. Tuolloin viranomaiset päätyivät siihen, että väkivaltaiseksi todetun äärijärjestön kieltämisestä ei olisi hyötyä, koska se ei todennäköisesti estäisi järjestön jäseniä kokoontumasta yhteisen aatteensa nimissä. Helsingin murhenäytelmä saa viranomaiset toivottavasti pohtimaan asiaa uudesta näkökulmasta.

Suomessa on ennenkin kielletty väkivaltaa harjoittaneita poliittisia ääriliikkeitä, joskin totta on, että esimerkiksi Lapuan Liikkeen kieltäminen vuonna 1932 ei siinä samassa silmänräpäyksessä poistanut fasismia maastamme.

Vastaavanlaisten järjestöjen kriminalisointia olisi silti harkittava myös tänä päivänä. Se olisi valtiovallalta selvä viesti sen puolesta, että yhteiskunnassamme ei ole sijaa järjestöille, jotka avoimesti julistavat hyväksyvänsä väkivallan käytön tarkoitusperiensä edistämiseksi ja soveltavat oppejaan jatkuvasti myös käytännössä.

Toki paikallaan olisi, että kaikki poliittiset johtajamme antaisivat saman viestin jo nyt myös suullisesti riittävän kattavalla äänenvoimakkuudella. Demokratiaamme ja sisäistä turvallisuuttamme uhkaavista ääriliikkeistä on tehtävä loppu heti alkuunsa. Tämän toivoisi olevan selvää myös niille perussuomalaisille, joilla edelleen on myötäsyntyinen tarve puolustella uusnatseja, vaikka SVL:n johtamassa Suomessa tuskin olisi sijaa perussuomalaisellekaan puolueelle.

Joidenkin oikeusoppineiden mielestä Suomea velvoittavat ihmisoikeussopimukset jopa edellyttävät SVL:n kaltaisen rasistista propagandaa avoimesti julistavan ja vihapuhetta viljelevän järjestön kieltämistä. Laittomaksi julistamisen kuten myös verkon vihapuhetta koskevan lainsäädännön kiristämisen uskoisi tarjoavan viranomaisille lisää tarpeellisia työkaluja ennaltaehkäistä poliittisia väkivallantekoja. Kenenkään ei pitäisi kuolla mielipiteensä vuoksi tämän päivän Suomessa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi