Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Nuorisosäätiön toiminta taas valokeilassa - onko Pelicansin hallituksen kokoonpano mietitty loppuun asti?

Takavuosien vaalirahoituskohu nosti otsikoihin myös keskustataustaisen Nuorisosäätiön, jonka todettiin jakaneen vastoin omia sääntöjään avokätisesti vaalitukea useille keskustalaisille poliitikoille. Paljastukset herättivät patentti- ja rekisterihallituksen PRH:n sekä säätiön merkittävän rahoittajan, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARA:n kiinnostuksen. Niiden tekemät selvitykset johtivat oikeudenkäynteihin, joissa tuomittiin sekä vaalirahaa jakaneita säätiön vaikuttajia että tuesta nauttineita poliitikkoja.

Nyt Nuorisosäätiö on jälleen ilmeisen aiheellisesti ajautunut valvovien viranomaisten valokeilaan. Aivan kuten vaalirahoituskohun tiimellyksessä, PRH selvittää taas, noudatetaanko säätiössä kaikilta osin säätiölakia. ARA puolestaan on ilmoittanut teettävänsä säätiössä pikaisesti erityistilintarkastuksen.

Selvitysten sytykkeenä ovat palvelleet Ylen tuoreet paljastukset, jotka herättävät jälleen runsaasti kysymyksiä Nuorisosäätiön toiminnan sääntöjen- tai jopa lainmukaisuudesta.

Säännöt määrittelevät Nuorisosäätiön tarkoitukseksi sosiaalisen nuoriso- ja kasvatustyön sekä nuorten itsenäistymisen tukemisen. Käytännössä säätiö on pyrkinyt toteuttamaan tätä tarkoitustaan rakennuttamalla nuorille kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.

Ylen uutisessa oli nyt nostettu esille, että säätiö on ryhtynyt rakennuttamaan yhä kiihtyvämmällä tahdilla kovan rahan asuntoja, joiden hinta on niin korkea, että vain harvalla nuorella lienee mahdollisuuksia niitä ostaa.

Toki Nuorisosäätiö on tehnyt viime vuosina niin erinomaista taloudellista tulosta, että sen tarpeen laajentaa toimintaansa myös kovan rahan markkinoille voi hyvällä tahdolla ymmärtää. Yleishyödyllisenä ja verovapaana, RAY:n ja ARA:n rahoittamana toimijana sillä lienee kuitenkin ainakin samoilla markkinoilla operoivien yksityisten yritysten näkökulmasta niin vankka kilpailuetu, että on paikallaan tutkia, onko toiminta pykälien mukaista, kuten säätiöstä vakuutetaan.

Pohjamutia myöten on syytä selvittää myös Ylen paljastus, jonka mukaan säätiö olisi sijoittanut vuokralaisilta perimiään korjausvaroja erittäin korkealla riskillä ja vastoin viranomaisten ohjeita.

Nuorisosäätiöllä on Lahteen vankkoja kytköksiä. Se on ollut täällä pitkään ahkera rakennuttaja yhteistyökumppaninaan paikallinen Salpausselän Rakentajat, joka tiedetään jääkiekkoyhtiö Pelicansin merkittäväksi taustavoimaksi.

Lahdessa on herättänyt huomiota, että Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen nimettiin vastikään Pelicansin hallitukseen, jossa vaikuttavat myös muun muassa sellaiset yhteiskunnalliset vaikuttajat kuin kansanedustaja Ville Skinnari (sd.) ja maakuntajohtaja Jari Parkkonen.

Skinnarin kansanedustajakollega Mika Kari (sd.) kyseli rakenteellista korruptiota ja hyvä veli -käytäntöä käsitelleessä kirjoituksessaan, onko Pelicansin hallituksen kokoonpano ”loppuun asti mietitty”. Se oli viime päivien uutistenkin valossa hyvä kysymys. Voihan olla niinkin, että kokoonpano on hyvinkin harkittu, mutta kaikki hallituksen jäsenet eivät ole etukäteen tulleet pohtineeksi riittävällä perusteellisuudella, millaisia odotuksia heihin saatetaan kohdistaa heidän uuden roolinsa myötä.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi