Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Briteissä tunne voitti järjen äänen

Brittien EU-kansanäänestyksestä ennakoitiin tasaista ja sellainen se myös oli. Kansa jakaantui kahteen leiriin. Britannian eroa Euroopan unionista kannatti 51,9 prosenttia äänestäjistä. EU-jäsenyyden puolesta äänesti noin 48,1 prosenttia.

Tulos oli sikäli odotettu, että brexitiä oli pidetty mahdollisena siitä lähtien, kun pääministeri David Cameron väläytti kansanäänestystä. Toisaalta tulos oli yllätys, sillä niin briteissä kuin muualla Euroopassa arvioitin järjen äänen voittavan eroa kannattavat populistit.

Kuvaavaa on, etteivät edes kaikki eron puolesta äänestäneet britit tahtoneet uskoa tulosta todeksi. Osa heistä on jo ehtinyt tulla katumapäälle, kun brexitin todelliset seuraukset ovat alkaneet valjeta heille katteettomien lupausten jälkeen.

Brexitin taloudelliset vaikutukset ovat lyhyellä aikavälillä dramaattiset. Punnan arvo heikentyi jo enemmän kuin koskaan yli kolmen vuosikymmenen aikana. Myös osakemarkkinat ovat jyrkässä laskussa ja Britannia menettää kolmen A:n luokituksensa eli sen luottoluokitus laskee. Britannia tulee menettämään myös investointeja.

Taloustieteilijä Sixten Korkman on kuvannut osuvasti, että tapahtuma merkitsee sitä, että merkittävä, itseään isompi maa kutistuu itseään pienemmäksi ja menettää arvokasta vaikutusvaltaa.

Jo nyt ollaan nähty, ettei brexit ollutkaan ovi parempaan, vaan alku pitkään jatkuvalle epävarmuuden ajalle. Briteillä on edessään vuosia jatkuva neuvotteluprosessi erosta.

Britannian EU-eroa vaatineet kampanjoijat ovat jo joutuneet pyörtämään kampanjassaan esittämiään lupauksia maahanmuutosta ja julkisen terveydenhuollon parannuksista. Osa EU-eron puolesta kampanjoineista on puolestaan epäillyt, olisiko Britannian ollenkaan syytä ryhtyä EU:sta eroamismenettelyyn.

Nämä näkemykset tulevat hillitsemään lumipalloilmiötä eli muiden maiden erovaatimuksia, vaikka Ranskassa, Hollannissa ja Italiassa on puhuttu kansanäänestyksen puolesta. Kukaan tuskin haluaa äkkipäätä lähteä toistamaan Brittien kokeilua.

Iso-Britannia on EU:n toiseksi suurin talous, suurin sotilasvoima ja toiseksi suurin nettomaksaja. Eron myötä Suomi menettää EU-jäsenen, joka on ollut unionin kehittämisessä monissa asioissa samalla puolella. Iso-Britannia on suhtautunut nihkeästi moniin integraation syventämishankkeisiin ja vaalii Suomen tavoin kansallista päätösvaltaa.

Iso-Britannia on edelleen tärkeä Suomen kauppakumppani. Aika näyttää, mitä vaikutuksia brexitillä on Suomen ja Iso-Britannian väliseen kauppaan.

Brittien ero on kova isku nykyisen kaltaiselle unionille ja pakottaa unionin muuttumaan. Brittien ohella monessa muussakin maassa poliittinen ja taloudellinen eliitti ovat olleet paljon vakuuttuneempia EU:n välttämättömyydestä kuin tavallinen kansa.

Nyt on tärkeää pysähtyä ja pohtia, miten unionista tehdään sellainen, että se kelpaa paremmin kansalaisille. Unionin on muututtava ja päättäjien on pystyttävä perustelemaan kansalaisilleen, mihin unionia tarvitaan.

Brittien äänestys antaa aihetta pohtia kansanäänestyksen merkitystä. Äänestykset ovat tulleet jäädäkseen, mutta ovatko ne järkeviä tapoja ratkaista monimutkaisia asioita?

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi