Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Pelkkä Häme toisi sekaannusta

Hämeen maakuntahallituksen ehdotus Kanta-Hämeen maakunnan virallisen nimen muuttamisesta Hämeeksi ei saa juurikaan vastakaikua Hämeen vaalipiirin kansanedustajilta. Edes kaikki Kanta-Hämeen kansanedustajat eivät varauksetta kannata maakunnan nimen lyhentämistä pelkäksi Hämeeksi.

Päijät-Hämeestä valitut kansanedustajat torjuvat yksimielisesti nimenmuutoksen. He muistuttavat, että Häme on käsitteenä paljon laajempi alue kuin nykyinen Kanta-Hämeen alue. Väestöllisesti ja alueellisesti pienemmän Kanta-Hämeen nimeäminen Hämeeksi väheksyisi Päijät-Hämeessä asuvien ihmisten hämäläisyyttä.

Hämeen maakuntahallitus perustelee ehdotustaan muun muassa sillä, että Häme olisi nykyistä selkeämpi ja se on maakunnassa laajasti vakiintunut. Nimenmuutos ei aiheuttaisi sekaantumisriskiä muihin maakuntien nimiin.

Häme saattaa olla Kanta-Hämeessä vakiintunut nimi, mutta Kanta-Hämeen ulkopuolella puhutaan Kanta-Hämeestä. Pelkkä Häme aiheuttaisi sekaannusta, mistä myös muutamat Kanta-Hämeen kansanedustajat muistuttivat Etelä-Suomen Sanomien tekemässä kyselyssä (ESS 26.2.).

Tähän samaan ongelmaan on törmätty monesti aiemminkin. Häme maakunnan nimenä on harhaanjohtava, koska Hämeeksi mielletään paljon sitä isompi alue.

Sekä historia että nykyisyys puhuvat Kanta-Hämeen puolesta. Historialliseen Hämeeseen on kulunut vuosisatojen saatossa alueita, jotka nykyisessä maakuntajaossa ovat Pirkanmaata, Päijät-Hämettä, Uuttamaata ja Keski-Suomea. Nimen muutoksella pieni Tynkä-Häme ikään kuin omisi itselleen kaikki nämä laajat hämäläisalueet. Kanta-Häme ja Päijät-Häme muodostavat yhdessä selkeän ja tasapainoisen kokonaisuuden, joka kaikkien hämäläisten on helppo hyväksyä.

Tilanne olisi todella outo, jos Kanta-Häme olisi Häme ja Päijät-Häme olisi erikseen. Pitäisikö Päijät-Hämeenkin nimi muuttaa?

Kanta- ja Päijät-Hämeen maakunnat muodostavat yhteisen Hämeen vaalipiirin, joka oli aikaisemmin Hämeen eteläinen vaalipiiri. Tuolloin Pirkanmaa oli Hämeen pohjoinen vaalipiiri.

Äänestäjille nimenmuutos voisi aiheuttaa sekaannusta. Se loisi sekavan tilanteen, jossa eduskunnassa olisi hämäläisiä ja päijäthämäläisiä edustajia, jotka kaikki ovat vaaleissa tulleet valituiksi Hämeen kansanedustajina.

Hämeen liiton mielestä nimenmuutos olisi luontevaa tehdä nyt, kun maahan ollaan perustamassa itsehallintoalueita, joita kutsutaan maakunniksi. Nyt kannattaisi kuitenkin odottaa itse uudistusta. Vai onko Hämeen liiton tarkoituksena ujuttaa nimimuutos läpi historiallisen suuren uudistuksen siivellä?

Maakuntien pitää keskittyä oleelliseen eli edunvalvontaan, jota niiden tulee tehdä sekä yhdessä että erikseen. Nimikeskustelu luo turhaa toraa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi