Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Rantaraitti rantakaupunkiin

Suunnitelma Vesijärven rantaraitista näyttää etenevän ilahduttavasti kohti toteutumistaan Lahdessa.

Kaupungin kaavoittajat ovat hahmotelleet Vesijärven rantaan yhtenäistä kävely- ja pyörätietä, joka ulottuisi Mukkulan kartanon alueelta Myllysaaren kärkeen Jalkarannassa.

Täysin uudesta hankkeesta ei ole kyse, sillä suurimmaksi osaksi väylä on ollut olemassa jo kohta parikymmentä vuotta eli siitä lähtien, kun Vesijärven satama sekä nykyiset Ruoriniemen ja Ankkurin ranta-alueet vapautuivat yleiseen käyttöön ja saivat nykyisen ilmeensä.

Yhtenäisen rantaväylän esteenä ovat kuitenkin siitä saakka olleet Niemessä sijaitsevat UPM:n ja Lahden Polttimon tehdasalueet, jotka ulottuvat rantaan asti ja jotka jalankulkijat ja pyöräilijät joutuvat kiertämään sisämaan puolelta siten, että yhteys Vesijärvelle katoaa pitkäksi toviksi.

Koska tehtaat toivottavasti jatkavat toimintaansa Niemessä hamaan tulevaisuuteen, kaupungin kaavoittajat ovat pohtineet, miten ne voitaisiin ohittaa järven puolelta, jotta kevyen liikenteen väylästä saataisiin nimensä mukaisesti oikea rantaraitti.

Aiemmin esillä ollut silta Ruoriniemestä Kahvisaareen on nyt ilmeisen kalliina vaihtoehtona jätetty taka-alalle. Sen tilalle on nostettu ajatus kevyemmästä, pengerryksellä ja ponttoneilla varustetusta siltaratkaisusta, joka kulkisi Ruoriniemessä UPM:n alueen läpi ja jatkuisi veden päällä Polttimon tehtaiden pohjoispuolella olevalle Joutjoen suulle.

Tämäkään ratkaisu ei ole toteutettavissa aivan helposti, sillä se edellyttää muun muassa uusia kaavoja ja maankäyttösopimuksia yritysten kanssa. Toivottavasti esteet eivät kuitenkaan osoittaudu ylivoimaisiksi, sillä toteutuessaan raitti vahvistaisi käsitystä Lahdesta Vesijärven rantakaupunkina ja ilahduttaisi lahtelaisten ohella myös matkailijoita ainakin siinä tapauksessa, että Mukkulan suunnitellut isot matkailuhankkeet toteutuvat.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi