Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset
Jukka
Airo
jukka.airo@ess.fi

Pääkirjoitus

Vielä keskikastissa

Lahti on toistaiseksi vielä turvallisessa keskikastissa vertailtaessa asumisen kustannuksia maamme kaupungeissa.

30-vuotiaan kerrostalon hoitomenot jäävät Kiinteistöliiton laatiman indeksiselvityksen mukaan Lahdessa aavistuksen keskitason alapuolelle, kun huomioon otetaan kaukolämpö, vesi ja jätevesi, sähkö, jätehuolto ja kiinteistövero.

Yhteenlaskettuina niistä kertyy Lahdessa kustannuksia 2,46 euroa neliömetriltä. Kalleimmassa kaupungissa Vihdissä sama luku on päälle kolme euroa. Halvin on Kokkola hieman yli kahden euron neliökustannuksilla. Heinolassa neliöhinta on vähän enemmän kuin Lahdessa, 2,50 euroa.

Lahden ja osin myös Heinolan kohtalaista menestystä kaikkiaan 49 vertailukaupungin joukossa selittävät pitkälti jätekustannukset, jotka ovat Päijät-Hämeessä maan edullisimpia tehokkaasti järjestetyn energiajätteen erilliskeräyksen ansiosta.

Lahtelaiset säästävät muihin verrattuna myös vesimaksuissa ja kiinteistösähkössä, mutta kiinteistöverot ja kaukolämpökustannukset ovat valtakunnallisesti kalleimmasta päästä. Kauas on siis tultu niistä ajoista, jolloin Lahdella oli kunnia komeilla vastaavanlaisten vertailujen edullisimpana asuinkustannuskaupunkina pitkälti juuri edullisen kaukolämmön siivittämänä.

Nyttemmin kaukolämmön hintaa on Lahdessa jouduttu nostamaan tuntuvasti, mihin välillisesti on vaikuttanut kroonista rahapulaa potevan kaupungin tarve saada energiayhtiöltään suuria osinkotuloja.

Parhaillaan Lahdessa kohdistuu kovia ja taloyhtiöistä valitettavan riippumattomia nostopaineita myös muihin asumisen kustannuksiin vaikuttaviin tekijöihin. Jos esimerkiksi kaupungin suunnitelma korottaa kiinteistöverot huippuunsa toteutuu, Lahti löytyy epäilemättä seuraavassa Kiinteistöliiton vertailussa maamme kalleimpien kaupunkien kyseenalaisesta kastista.

Jukka Airo
jukka.airo@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Tilaa ESS Verkko Plus 3 kk
vain 7,90 €/kk (norm. 14,50 €)

Tilaa tästä

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X