Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset
Jukka
Airo
jukka.airo@ess.fi

Pääkirjoitus

Lahdenkin pitää kantaa vastuunsa

Lahden kaupunki on hyvää vauhtia kantamassa oman, sinänsä varsin vaatimattoman vastuunsa Syyriassa pitkään raivonneen sisällissodan uhrien auttamiseksi.

Kaupunginhallitus päätyi maanantaina esittämään ensi viikolla kokoontuvalle valtuustolle, että nykyinen, 2000-luvun alkupuolelta voimassa ollut 20 pakolaisen vuosittainen kiintiö kaksinkertaistettaisiin tilapäisesti kuluvaksi vuodeksi.

Ajatuksena on vastaanottaa Lahteen pitkälti juuri syyrialaisia pakolaisia, joiden vaikean tilanteen helpottamiseksi Suomi jo viime syksynä päätti korottaa omaa pakolaiskiintiötään väliaikaisesti 750:stä runsaaseen tuhanteen.

Hallituksen päätöksen jälkeen työministeri Lauri Ihalainen (sd.) vetosi kuntiin ja erityisesti suuriin kaupunkeihin pakolaisten vastaanottamisen puolesta, minkä seurauksena Lahtikin alkoi valmistella oman pakolaiskiintiönsä kasvattamista. Enää puuttuu viimeinen silaus, jonka valtuusto toivottavasti tekee ensi maanantaina.

Todennäköistä on, että valtuusto tekee asiasta myönteisen päätöksen. Siihen viittaa kaupunginhallituksen lähes täydellinen yksimielisyys asiasta. Vastaan olivat ainoastaan perussuomalaisten kaksi edustajaa, mikä ei tietenkään ollut mikään yllätys. Onhan puolueen asenne pakolaisten vastaanottamista kohtaan tunnetusti ollut aina valitettavan kielteinen.

Perussuomalaiset vetoavat mielellään siihen, että pakolaisia tulisi auttaa heidän lähtömaassaan eikä tuoda heitä Suomeen meikäläisten veronmaksajien elätettäviksi. Kaikki Syyrian tilannetta vähänkin seuranneet tietävät, että ajatus on sula mahdottomuus.

Jo neljättä vuotta jatkunut sisällissota, johon kansainväliset järjestöt ja ulkovallat ovat turhaan yrittäneet hakea rauhanomaista ratkaisua, on surmannut jo pitkälti toistasataatuhatta syyrialaista. Normaali elämä ei ole enää aikoihin ollut Syyriassa mahdollista. Se on johtanut pakolaisten tulvaan, joka rajuimmin on koetellut lähinaapureita. Nopeasti kokoon kyhätyillä leireillä asuu epäinhimillisissä oloissa jo pari miljoonaa syyrialaista.

Jotkut ovat jo onnistuneet jättämään ahdingon taakseen. Ruotsiin saapui viime vuonna parikymmentätuhatta syyrialaista turvapaikan hakijaa. Se, että pohjoisiin hyvinvointivaltioihin niin ikään lukeutuva Suomi on nyt valmis vastaanottamaan joitain satoja pakolaisia enemmän kuin normaalisti, on vähintä mitä maaltamme voidaan odottaa, vaikka ottaisi huomioon vaikean taloustilanteemme.

Sama pätee Lahteen, jos ja kun se päättää tuplata oman kiintiönsä. Ja jos rahasta puhutaan, kannattaa muistaa, että lisäkiintiö ei edellytä merkittäviä resursseja senkään vuoksi, että pakolaisten tulo jakautuu kahdelle vuodelle.

Sitä paitsi valtio maksaa pakolaisista kunnille korvauksia, joita Lahti sai jo viime vuonna noin 1,5 miljoonaa euroa. Pakolaisten määrän lisääntyessä myös korvaukset luonnollisesti kasvavat, mikäli se tieto jotakuta helpottaa.

Jukka Airo
jukka.airo@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi